OTTHONKA

Itt a nagy paradicsomtrükk, ha így gondozod, még októberben is szedni fogod

Javában tombol a szezon, minden nap lehet szedni a friss zöldséget a kiskertekben. Ha azt szeretnéd, hogy a paradicsomtermés októberig kitartson, próbáld ki ezt a módszert!
címkék:
  • Szerző:

Beindultak a paradicsomtövek, minden napra jut friss termés, sőt, már befőzni is lehet. Ha szeretnéd, hogy kitartson a paradicsomtermés októberig, akkor a napi öntözésen kívül sokkal többet kell tenned a növényeidért. Hiszen nincs is jobb, mint a zamatos, házi termést fogyasztani; ezt az ízt soha nem adja vissza, amit a boltban veszel. Bár most rengeteg feladatot ad a termés betakarítása és befőzése is, nem lehet megfeledkezni a növények folyamatos gondozásáról sem. Hiszen csak így garantált, hogy bőséges lesz a paradicsomtermés októberig. Mutatjuk, mit kell tenned!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pexels.com

1. Tápláld őket megfelelően

Fotó: Shutterstock

A tenyészidő alatt a paradicsomtövek rengeteg tápanyagot vesznek fel, ezért kell kiültetés előtt alaposan megtrágyázni az ültetőgödröt. A fejlett növényeknek is szükségük van a tápanyagra: érdemes kéthetente egyszer lombtrágyázni őket. Erre kaphatsz készítményeket a gazdaboltokban; a legfontosabb a folyamatos kalcium-pótlás, ugyanis ebben a forróságban a növény kalciumhiányos lehet, ami csúcsrothadást okozhat.

2. Adj nekik sok vizet

Fotó: Pixabay.com

A kifejlett paradicsom naponta akár két liter vizet is elpárologtat, így nem csoda, hogy sok utánpótlásra van szükségük a növényeknek. Minden nap bőségesen locsold meg őket; lehetőleg este vagy kora reggel végezd az öntözést úgy, hogy a levelek szárazak maradjanak.

3. Ne feledkezz meg a metszésről!

9438884 – ripe tomatoes ready to pick in a greenhouse

Az egyik folyamatos feladat a paradicsommal a kacsozás és a metszés: a hónaljhajtásokat érdemes rendszeresen eltávolítani, kicsípni, hiszen ha meghagyod őket, elviszik az energiát a bogyóktól. Azért is fontos kacsozni, mert ha elbokrosodik a paradicsom, nincs szellőzés a levelek között, állandóan nedves lesz a felületük, és hamarabb megtámadják a gombabetegségek a növényt. Hetente egyszer nézd át a töveket, és csípd le a hónaljhajtásokat; ezen kívül le kell metszeni az alsó, elszáradt leveleket is. Ne csak a beteg leveleket szedd le, hanem azokat is, amik takarják a bogyókat. Fontos azonban, hogy egy tőről egyszerre ne vágj le túl sok levelet, mert azzal sokkolod a növényt: ha úgy látod, nagyobb metszést igényel, akkor oszd el a munkát több napra.

4. Kötözz folyamatosan

Fotó: Ripost

A folyton növő paradicsomnövényeket mindig nézd meg, hogy nem kell-e őket a támrendszerhez kötözni; hiszen, ha jön egy vihar, könnyen letörheti a szárukat, ráadásul kötözés nélkül a bogyók súlyát sem feltétlen bírja el a növény. Kötözésnél figyelj arra, hogy ne egy sima hurkot képezz a madzagból, hiszen így kidörzsölheti a növény szárát: egyet csavarj a kötözőn, hogy nyolcas formát írjon le, így kíméled a növényt.

5. Távolítsd el a beteg részeket

Fotó: Shutterstock

Még a leggondosabban ápolt kertben is előfordulhat, hogy a paradicsom levelei vagy a bogyók pöttyösek lesznek, barnulnak vagy feketednek. Ha látsz fertőzött, rovarok által megrágott vagy napégett termést, azonnal távolítsd el, és dobd ki. Ezek ugyanis lassítják a növény fejlődését, a fertőzések pedig tovább is terjedhetnek. A beteg leveleket minél előbb vágd le. Fontos, hogy soha ne hagyd az ágyáson, és a komposztra se dobd őket, hiszen jövőre újra lefertőzheted a talajt velük. Ha betegség üti fel a fejét, minél előbb azonosítsd be, hogy miről van szó, hogy tudd, mivel lehet védekezni ellene. Ha bizonytalan vagy, fényképezd le a beteg növényrészt, vagy vidd magaddal a gazdaboltba, ahol tudnak rá megoldást mondani. Ha ezeket a szabályokat betartod, egészen a fagyokig lesz friss paradicsom a kertedben.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?