OTTHONKA

Eszméletlen, mire jó a paradicsom levele, ezt a trükköt imádni fogod

Valósággal elárasztották a levéltetvek a kerteket; nem kímélik a dísznövényeket, zöldségeket sem. Ha hatékonyan és vegyszer nélkül akarod felvenni velük a harcot, akkor ezt a módszert neked találták ki.
címkék:
  • Szerző:

Gondoltad volna, hogy a paradicsom rendkívül hatásos házi permetszer levéltetű ellen? Kevesen ismerik ezt a teljesen környezetbarát módszert, pedig érdemes bevetni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ahogy melegszik az idő, úgy szaporodnak egyre a levéltetvek; és ha nem teszel valamit ellenük, az akár a növényeid végét is jelentheti. Ezek az élősködők akár egy hét alatt is visszafordíthatatlan kárt tudnak okozni az egyébként egészséges növényekben, így nincs mese, irtani kell őket!

Azonban sokan nem szeretnék rovarirtó vegyszerrel lepermetezni a kertet, így inkább környezetbarát megoldásokat keresnek. Többféle lehetőség is van, de az egyik legjobb házi permetszer levéltetű ellen a paradicsomlevél; főleg azért, mert a paradicsomnövények most indulnak igazán növekedésnek, és a folyamatos kacsolás, ritkítás után bőven lesz alapanyag a permetléhez. Mutatjuk, hogyan tudod felhasználni!

Fotó: Pixabay

A paradicsom levelei olyan mérgező vegyületeket tartalmaznak, amik elpusztítják a levéltetveket; ezeket leghatékonyabban úgy tudod kinyerni, ha a frissen leszedett leveleket jó apróra vágod vagy téped, és beáztatod őket.

Fotó: Shutterstock

Vízzel felhígítva egy könnyen permetezhető oldatot kapsz végeredményül. Két maréknyi levél elég is lesz: ezeket aprítsd minél kisebbre, majd tedd két liter vízbe, és áztasd legalább 10-12 órát.

Fotó: Shutterstock

A keveréket leszűrés után, hígítás nélkül használhatod; teheted permetezőbe vagy spriccelős flakonba is. Fontos, hogy csak akkor hatásos, ha rákerül a levéltetvek testére, ezért érdemes a fodrozódó, fertőzött leveleket megfordítani, és alulról befújni őket; a tetvek ugyanis a levelek alján szoktak tanyázni. A jobb tapadás érdekében tehetsz a paradicsomleveles keverékhez néhány csepp folyékony szappant vagy mosogatószert is. Ez a vegyszermentes permetszer sem a négylábúakra, sem az emberre veszélyes; csak arra kell ügyelni, hogy van, aki allergiás a paradicsom leveleire.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?