OTTHONKA

Ezzel a hatékony módszerrel tényleg megszabadulhatsz a levéltetvektől

Végre kezd kitavaszodni, zöldbe borulnak a fák, a dísznövények; ám ez egyúttal azt is jelenti, hogy megjelennek a levéltetvek. Ha vegyszermentesen szeretnél védekezni ellenük, ezt a csodaszert neked találták ki!
  • Szerző:

A levéltetvek néhány hét alatt haza tudják vágni még a legegészségesebb növényt is; nem csoda, hogy a hobbikertész mindent elkövet, hogy rövid úton megszabaduljon tőlük. Ez a kártevő rendkívül gyorsan fertőz, és pár nap alatt is óriási pusztítást visz véghez; hiszen gyakorlatilag kiszívja az életerőt a sokat dédelgetett növényeidből. A legtöbben permetezéssel szabadulnak meg tőlük; de ahhoz, hogy eltűnjenek a levéltetvek, nem muszáj vegyszerhez nyúlnod; elég bemenni a kamrába, és elővenni a szódabikarbónát és az ecetet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

A levéltetvek a növények szárán, levelein és termésein szeretnek megtelepedni, és nem válogatósak: a rózsát, a konyhakerti palántákat, sőt a fákat is előszeretettel támadják. Ha sok hangyát látsz egy-egy növényed körül, akkor gyanús, hogy megtelepedtek rajta a tetvek. Ugyanis a levéltetű széklete, a mézharmat kedvenc csemegéje a hangyáknak, akik védelmezik őket, sőt, odahordják a növényekre. Most, hogy jön a felmelegedés, nem árt, ha néhány naponta átnézed a kiskerted növényeit, és ha levéltetveket látsz rajtuk, fel kell venned ellenük a kesztyűt. A házi praktikák közül a leghatékonyabb a szódabikarbóna és az ecet keverékével való permetezés.

Fotó: Ripost

Fél liter vízben keverj el két evőkanál cukrot, ugyanennyi szódabikarbónát, és szintén két evőkanál ecetet. Töltsd spriccelős flakonba vagy kézi permetezőbe a keveréket, és alaposan fújd be vele a növényeken lapuló levéltetű-kolóniákat. Ez a csodaszer megöli őket, és nem ártalmas a növényeidre nézve. Szakértők ugyanakkor azt javasolják, hogy ha nem válik be a keverék, azonnal cselekedj: vegyszeres permetezéssel kell őket eltávolítanod ebben az esetben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?