OTTHONKA

Ez az igénytelen virág megmenti a kertedet, minél előbb ültess belőle

Sokan csak narancssárga virágai miatt kedvelik, mások kifejezetten ódzkodnak tőle, mert divatjamúltnak tartják. Pedig a büdöske a konyhakertben jó szolgálatot tesz, és egyáltalán nem a díszítés a fő feladata...
  • Szerző:

Mit keres a büdöske a konyhakertben? Egyre többen ültetik ezt az érdekes, erős szagú, igénytelen virágot a paradicsomágyások mellé, vagy akár a gyümölcsfák alá. Bár burjánzó sárga virágaival jól mutat a zöld konyhakertben, a hobbikertészek elsősorban nem emiatt telepítik a veteményes mellé: hanem azért, mert a büdöske, vagy más néven bársonyvirág rengeteg ártalmas rovart távol tart.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Elég csak elszórni a magját, máris megtelepszik a büdöske a konyhakertben, és innentől kezdve különösebb gondozást nem is igényel: bár szereti, ha néha megöntözik, a szárazságot, szegényebb talajt is jól viseli. Többféle színváltozat kapható, a leggyakoribb a narancssárga, de létezik foltos, illetve sárga változat, és választhatsz törpe, vagy 70 centire megnövő fajtát is. Bármelyik mellett döntesz, a konyhakerted hálás lesz érte: ugyanis a bársonyvirág illóolajai csodát tesznek a haszonnövényekkel.

Fotó: Pixabay.com

A talajlakó kártevők ellen a leghatásosabb, legtöbbször fonálféreggek ellen állítják csatasorba a kertészek, de megóvja a veteményest a gombáktól, baktériumoktól is. Sőt, sokan a gyümölcsfák alá is telepítenek ebből a strapabíró virágból, hiszen hatásos a levéltetvek ellen is. Nem véletlen, hogy nagyanyáink konyhakertjében még megtalálhatók voltak a büdöske sorok. Ez a szokás aztán egy időre elmaradt a kiskertekből; de szerencsére újra kezd divatba jönni, hiszen sokkal környezetbarátabb módszer, mint rovarirtóval permetezni a haszonnövényeket. Hogy valóban hatásos-e a büdöske, azt a tudomány is vizsgálta, és az eredmény meglepő volt.

Fotó: Pixabay.com

A Newcastle-i Egyetemen arra voltak kíváncsiak, vajon csak néphagyományról van szó, vagy tényleg tartalmaz rovarűző anyagokat a bársonyvirág. A kutatás során bebizonyosodott, hogy az igénytelen virág távol tartja a molytetvek és az egyéb károkozó rovarok megtelepedését a szomszédos növényeken; ám az is kiderült, hogy nem minden esetben. Ugyanis amikor a már fertőzött paradicsom mellé ültették a bársonyvirágot, a kártevők száma nem csökkent; viszont ha egészséges haszonnövény mellé telepítették, később sokkal kevesebb káros rovar telepedett meg a leveleken. Utólag tehát már nem sok értelme van kiültetni a kertbe; nem véletlen, hogy sokan a zöldségek vetésekor telepítik a büdöskét is. Elsősorban paradicsommal és uborkával szokták együtt ültetni, de azt kevesen tudják róla, hogy csigacsalogató is: a kéretlen vendégek a haszonnövények helyett a büdöskére másznak, ahonnan könnyebb őket összegyűjteni. Érdemes tehát néhány magot beszerezned, ezt az igénytelen virágot április közepén-végén kell elvetni a konyhakertben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?