OTTHONKA

A legjobb ötletek kényelmes kertészeknek

Saját petrezselyem, hónapos retek, saláta, paradicsom? IGEN! Nincs kert, nincs telek? Nem akadály! Balkonon, kilépőteraszon, sőt akár ablakpárkányon is nevelhetünk zöldségeket!
címkék:
 • Szerző:

A balkonkertészkedés nagy előnye, hogy nem sok pénz, inkább szív és szeretet szükséges hozzá. Célszerű persze jó minőségű termőtalajt beszereznünk, de a költségek javát néhány ügyes megoldással lefaraghatjuk.

 

 1. Üdítős dobozokból: ültetőláda

Mérete tetszés szerint növelhető!

Az ültető edény árát máris megspóroljuk, ha üdítős dobozokból alakítunk ki veteményest. Szerencsés formája révén meglehetősen nagy földmennyiség fér bele, így ha fektetve használjuk, akár 3-4 palántanövény is növekedhet egy-egy dobozban.

 1. Vágjuk ki a hosszanti oldallapok egyikét, érdemes kis keretet hagyni körbe.
 2. A lyukkal szemközti oldal lesz mini ültető ládánk alja, ezt néhány ponton lyukasszuk át, ezzel biztosítjuk a víz átfolyását.
 3. A kívánt mennyiségű dobozt töltsük meg földdel és fektessük szorosan egymás mellé egy tálcára. Ha a dobozokat zöldségestől elkért faládába sorakoztatjuk, egészen dekoratív kiskertet kapunk!

Ide való: Snidling, bazsalikom, kakukkfű, citromfű, zsázsa

 1. Raklapból: növényfal teraszra

Meghökkentő, látványos!

 1. Hozzuk létre az ültetési szinteket, ez akkor lehetséges, ha a raklap hátoldalán is futnak vízszintesen deszkák. Ha a miénk nem ilyen, szögezzünk fel néhányat. Az egymással szemben lévő deszkákra erősítsünk – pl. rajzszög segítségével – erős fóliát vagy durva vásznat, ebbe töltjük majd a földet.
 2. A raklap hátoldalán egységesítenünk kell a felületet, legjobb, ha végig bedeszkázzuk, de erre még egy vastag fóliaréteget is szögezhetünk.
 3. Töltsük meg a vízszintes rekeszeket földdel. A szinteket óvatosan ültessük be és a növények fejét igazítsuk úgy, hogy kifelé kandikáljanak.

Tipp: Mindig föntről lefelé locsoljunk, de így is számíthatunk túlcsorgásra, csöpögésre.

Ide való: Folyton érő szamóca, balkonparadicsom, metélő petrezselyem, zsálya, saláta, rukkola, cukkini,

 1. Használt cserepekből: növénytorony

Kicsi helyen sok virág

Ha teraszunk alapterülete egész kicsi, növényeinkkel érdemes fölfelé terjeszkedni. Akár egy kifeszített damil is kapaszkodót jelenthet az indásoknak (pl. uborka, bab), de lehetőségeket rejt a föld megemelése is. Ez legegyszerűbben a cserepek egymásra pakolásával oldható meg.

Tipp:

Szúrjunk építményünk közepére egy drótot vagy pálcát, úgy stabilabb lesz.

Ide való: petúnia, pistike, kukacvirág, büdöske

 1. Üres műanyag palackból: önitatós palántanevelő

Kényelmes kertészeknek!

Vágjuk ketté a kiürült ásványvizes palackot. A kupak közepére fúrjunk lyukat, húzzunk át rajta egy madzagot. A madzagra a kupak belső oldalán kössünk csomót, majd a palack nyaki részét töltsük fel földdel. A talpába öntsünk vizet, ebbe illesszük bele – kupakkal lefele – a földdel teli felső részt, és már ültethetünk is. Akkor jó a víz magassága, ha a madzag belelóg. A zsinór fölvezeti a vizet a növényhez, azt pedig látni fogjuk, mikor kell utántölteni.

Ide való: Paradicsom, bazsalikom, szamóca, karalábé, törpe chili paprika

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?