OTTHONKA

Szórj tojáshéjat a kertedbe, eszméletlen lesz a hatás

Csodát tesz a tojáshéj a kertben, hiszen nem csupán tápanyagforrás a növények számára, de a kártevőket is távol tartja. Mutatjuk, hogyan tudod használni!
  • Szerző:

A tojáshéj a kertben nagy hasznodra lehet, érdemes elkezdeni gyűjteni, ha eddig még nem tetted meg. A sütés-főzés során keletkezett héjakat öblítsd át alaposan, és tárold egy nagy, fedél nélküli befőttes üvegben, ahol kiszáradnak. Így semmilyen kellemetlen szaga nem lesz, viszont a növényeid imádni fogják. Ugyanis igazi csodaszer a tojáshéj a kertben. Mutatjuk, mi mindenre jó!

Fotó: Pixabay.com

1. Egész évben táplálja a növényeidet

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Az egyik legjobb kalciumforrás a tojáshéj. Mozsárban vagy darálóban törd össze minél apróbb darabokra, és szórd ki az ágyásokba, majd gereblyézd be a földbe. A tojáshéj több hónapon keresztül bomlik le, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig ellátja kalciummal a növényeidet. Érdemes tavasszal kiszórnod a kertbe, hogy mire a palántáid kikerülnek, már tápanyagdús legyen a talaj. De teheted ültetéskor a palánták alá is: a paradicsom például igencsak szereti a kalciumot. Az ültetőgödör aljába szórd az összetört tojáshéjat; de tehetsz hozzá némi kávézaccot is; hálásak lesznek érte a növényeid!

2. Távol tartja a kártevőket

Fotó: Pixabay.com

Sokszor még szinte be se gyökeresedtek a palánták, máris rájuk rabolnak a meztelencsigák, és lerágják a frissen ültetett növényeket. A zúzott tojáshéj azonban tele van apró, éles szélekkel, amit a csigák nem szeretnek. Ezért szórj a palántanövényeid szára köré; ezzel jelentősen csökkentheted az inváziót. Nem csupán a csigák ellen jó a tojáshéj, sok kártevő ki nem állhatja a szagát; de ahol őzek vannak, őket is távol tarthatod vele. Azonban arra figyelj, hogy a rágcsálók nagyon is szeretik; így a ház közelében ne ezt a módszert alkalmazd.

3. Lazítja a talajt

Fotó: Pixabay.com

Nem csupán a kertben, a szobanövényeknél is hasznos a tojáshéj; ugyanis javítja a föld vízelvezetését és a légáramlást is. Érdemes kavicsok helyett ezt forgatni a földbe, hiszen emellett folyamatosan fog tápanyagot is adni a növénykéidnek.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?