OTTHONKA

Tönkrement a lepedő? Ki ne dobd, zseniális, mire használhatod!

Besárgult, elvásott, már nem kellemes benne aludni? Akármi is történt a régi lepedőddel, nem érdemes még a kukába dobni, hiszen a ház minden szegletében használhatod. Megmutatjuk, mi mindenre jó!

A frissen mosott ágyneműbe belefeküdni is élmény, arról nem is beszélve, mennyire feldobja egy új ágynemű a hálószobát. De mi legyen a régi lepedővel? Máris mutatjuk, mennyi mindenre használhatod. Egy négyzetcentiméternyi régi lepedő sem fog a kukába kerülni!

Lepedő 01

A régi lepedőnek sem kell azonnal a kukába kerülnie!
Fotó: Pixabay.com

A lepedő az új strandtörölköző

A lepedőről lepereg a szennyeződés és a homok, vagyis remek strandtörölköző lesz belőle. A homokos strandra még jobb megoldás egy régi gumis lepedőt magaddal vinni: fordítsd gumival felfelé, és a négy sarkába tegyél egy-egy strandtáskát, így nem jut be a homok a belsejébe.

A piknikhez kell egy lepedő

Ha a parkban piknikeztek, szintén leteríthetitek a régi lepedőt. Nem tapad rá még az ételmaradék sem, és mosni is rendkívül egyszerű, hiszen csak be kell tenni a mosógépbe magas hőfokon. Ráadásul egy viseltes lepedő több piknik-szezont is kiszolgál.

A kocsiban is jó hasznát veszed

Ha a gyerekek mindig esznek a kocsiban, és széthagyják a morzsákat, húzz rá az ülésre egy gumis lepedőt. A felső szélét akaszd be a fejtámlába, az alsót az ülés aljába. Az út végén csak leveszed, kimosod, az autó pedig tiszta marad.

Felújíthatod vele a kutyaágyat

A kutya matracára egyszerűen feszítsd rá a lepedőt. Ha ügyesen varrsz, akár át is húzhatod vele a kedvenced fekvőhelyét. De azokra a bútorokra is ráterítheted, amelyeket a kutya vagy a macska rendszeresen összemászkál. Sőt, az elhasznált, felfeslett lepedők épen maradt részeiből kutyajátékot is varrhatsz a kedvencednek. Ehhez még kézügyesség sem kell, elég, ha addig hajtogatod-csomózod a lepedőt, amíg nem lesz belőle valamilyen hurcolható, dobálható forma.

Lepedő 02

Egy régi lepedőből új kutyaágy-huzat lehet
Fotó: Pixabay.com

A lepedő védi a virágágyásokat

Azokat az ócska, foltos lepedőket, amelyeket a házban már nem szívesen használnád, terítsd rá télre a virágágyásokra. Csak a négy csücskét kell lerögzítened a lepedőt, ezzel megvédheted a növényeidet a téli fagyoktól.

A lakás felújításakor is használhatod

A legócskább darabok felújítás, festés idején padlóvédőként szolgálhatnak. Egyszerűen terítsd le ott, ahol védeni szeretnéd a padlót.

Húzd át vele a vasalódeszkát

A kevésbé elhasznált darabokból új huzat készülhet a vasalódeszkára. Csak egy kis ügyességre van hozzá szükséged.

A gyerekek is szeretni fogják

A régi lepedőből készülhet semleges háttér az Instagramra szánt fotókhoz, bunker, vetítővászon a kerti, kivetítős filmnézéshez vagy a nosztalgikus diavetítéshez, de a jelmezes bulikra is beválik például a görög isten jelmezéhez.

Klasszikus megoldások

Ha a lepedő már nagyon ócska, bevetheted a klasszikus megoldást: felhasogathatod törlőrongynak, de azokba a résekbe is betömködheted, ahol mindig bejön a huzat. A kevésbé használt részeiből pedig többször használható zöldséges szütyőt varrhatsz, így nylon zacskóból is kevesebbet használsz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?