OTTHONKA

Kiderült, milyen gyakran kell lecserélni az ágyneműt

Kevés jobb érzés van annál, mint egy nehéz nap után lefeküdni a tiszta és illatos ágyba. De vajon azzal tisztában vagyunk, hogyan tudjuk megfelelően tisztán és egészségesen tartani az ágyneműt?
címkék:
  • Szerző:

Kevés jobb érzés van annál, mint egy nehéz nap után lefeküdni a tiszta és illatos ágyba. De vajon azzal tisztában vagyunk, hogyan tudjuk megfelelően tisztán és egészségesen tartani az ágyneműt?Ágyunk kellékei talán a legintimebb dolgok, amelyekre szükségünk van egy háztartásban. Általában sok időt töltünk azzal, hogy kiválasszuk a hozzánk és hálószobánkhoz legjobban passzoló színűt és mintájút[1], illetve jobb esetben legalább ennyi gondot fordítunk a megfelelő anyagára is. Azzal azonban már kevesen vannak tisztában, hogy az ágyneműhuzatoknak is van egy „szavatossági ideje.

 

Egyáltalán nem biztos, hogy elégszer megteszed.
Elolvasom[2]Egy átlagos huzat és lepedő élettartama ugyanis maximum 2–3 év! Gondoljunk csak bele, a ruhánk is elhasználódik, kirojtosodik, kinyúlik egy bizonyos idő után. Az ágyneműket minden éjjel „hordjuk”, mégis sokkal ritkábban tisztítjuk őket, ami miatt nemcsak az illatuk lesz kellemetlen, de egészségtelen is.Vásároljunk pamut- vagy szaténtermékeket! Ezek magukba szívják az izzadtságot éjjel, és elpárologtatják, míg a poliésztertartalmú, olcsóbb termékek erre nem képesek. Az előbbieket könnyen ki is moshatjuk, sokkal strapabíróbbak, így hosszabb távon ez bizonyul a pénztárcakímélő megoldásnak is.A megfelelő odafigyeléssel megnövelhetjük ágyneműink élettartamát. Legyen két szettünk is, hogy rendszeresen cserélgethessük őket.

Alapesetben elég lehet kéthetente mosni, azonban ha például izzadósak vagy betegek vagyunk, illetve a meleg nyári hónapokban érdemes gyakrabban elindítani velük egy mosást. A legalább 40, de inkább 60 fokos program után, ha tehetjük, szárítsuk ki a napon. Ne műanyag tárolóban tartsuk az ágyneműket, legyenek jól szellőző helyen!Ha követjük ezeket a tanácsokat, akkor még sokáig élvezhetjük a mindig tiszta és friss illatú ágyneműinket.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?