OTTHONKA

Ezt a hőmérsékletet kellene beállítanod minden programhoz a mosógépeden!

A mosás örök vitatéma a háziasszonyok között. Van, aki a hideg, más a meleg, sőt, forró vízre esküszik –más-más okból. De vajon kinek van igaza?

Van, aki a ruhákat és a környezetet is kímélné a hideg vizes mosással. Sokan mások viszont úgy vélik, hogy a meleg, sőt, forró vizes mosás az ideális, hiszen csak így lehet megfelelően fertőtleníteni a ruhákat, ez pedig most, a járvány idején a legkevésbé sem mindegy. De hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő hőmérsékletet, hogy a ruha tiszta is legyen, és ne is menjen tönkre idejekorán?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mosás 01

A színes ruháknak a hideg vizes mosás tesz jót
Fotó: Pixabay.com

Figyeld a mosási KRESZ-t!

Először is, mindig nézd meg a ruha címkéjén levő „mosási KRESZ-t”. Akármennyire koszos is a farmerod, a forró vizes mosástól egészen biztosan összemegy, így ezzel nem érdemes kísérletezni. Azzal viszont igen, hogy melyik mosószer válik be a legjobban a különböző ruhadarabokhoz. A megfelelő tisztítószer segítségével ugyanis a hideg vizes mosás is elegendő ahhoz, hogy teljesen tiszták legyenek a ruhák. Ráadásul vannak olyan ruhadarabok, amelyeket nem feltétlenül kell minden felvétel után kimosni. Ha beleizzadsz a pólódba, akkor természetesen ne akard még egyszer felvenni, de egy nadrág vagy egy szoknya több napot is kibír mosás nélkül. Így vizet és mosószert is spórolhatsz.

Mikor jó a hideg vizes mosás?

A hideg vizes mosás különösen a színes ruhákat védi. Minél hűvösebb a víz, annál tovább maradnak ragyogóak a színek. Érdemes kifejezetten a színes ruhákhoz ajánlott mosószert használni, hogy még jobban óvd a ruha színét az idő előtti kifakulástól. Ne félj attól, hogy hideg vízben nem lesz elég hatásos a tisztítószer, a modern mosószerek hideg vízben is tökéletesen mosnak! A farmert is ajánlatos mindig hideg vízben, kifordítva mosni, hogy ne eressze a színét. A centrifugát állítsd alacsony fokozatra – akármilyen durvának is látszik a farmernadrág anyaga, a nyúzást nem nagyon bírja.

Mosás 02

A törölközők akár a főzőmosást is bírják!
Fotó: Pixabay.com

Így mosd a kényes ruhákat!

A sportruha és a sportmelltartó is a hideg vizes mosást kedveli, így tovább megőrzi a rugalmasságát. Ha beleizzadsz, inkább egy hosszabb, hideg vizes programra tedd be, mint egy rövid, meleg vizesre. A centrifuga ebben az esetben is legyen alacsony. A többi kényes, finom anyagú ruhadarabot is érdemesebb hideg vízben, kímélő programon mosni.

A fehérnemű mosása vitás kérdés: a megfelelő fertőtlenítés meleg vizet igényelne, de a kényes anyagok jobban szeretik a hideg vizet, a forróban hamar tönkre mennek. A pamut bugyikat nyugodtan beteheted akár 60 Celsius-fokra is. A finomabb darabokat inkább áztasd be, vagy kézzel mosd át, mielőtt betennéd a gépbe a kímélő programra. A melltartókat ezen kívül mosózsákkal is óvd a mosás jelentette igénybevételtől.

Amikor a meleg és a forró vizes mosás a nyerő

Meleg, sőt akár forró vízben a fehér ruhákat mossuk, feltéve persze, hogy az anyag bírja a magas mosási hőmérsékletet. A pamut például kifejezetten alkalmas a magas hőmérsékleten történő mosásra, ráadásul a meleg vizes mosás a foltokat is jobban kihozza.

A forró vizes mosás célja kifejezetten a fertőtlenítés, különösen, ha a mosószered is fertőtlenítő hatású. A törölközők, az ágyneműk, a konyharuhák a 90 Celsius-fokos főzőmosást is kibírják, és szükségük is van rá – különösen ebben a járványos időben.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?