INSIDER

Feleannyi mosásra elég a mosószer, mint ahogy hisszük!

Hiába figyeli az ember az árcímke mellett a termékek kilóra vagy literre vetített árát, a mosószerek terén más szabályok érvényesek. S a többség azt sem nézi, finommosószert vesz vagy sem. Aki nem akar ráfizetni, kénytelen matekozni, hogy megtudja, mennyibe kerül egy mosás az adott termékkel.
  • Szerző: Ripost

Érdekes dologra figyelt fel a ! Miközben a legtöbb mosószergyártó az optimális mosási adaggal, a mosógépek 4-5 kilónyi ruhatelítettségével számolva adja meg, hogy terméke hány mosásra elegendő, néhány márka szándékosan kisebb ruhaadagokkal számol. Bár a flakon hátulján jelzik az eltérést, s írják, hogy finommosószerről van szó, az emberek többsége átsiklik a kevésbé hangsúlyos részeken, és fel sem merül benne, hogy nem átlagos ruhákkal teli mosógépre vonatkoznak az adatok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Így lesz 23 mosásból 45

A Perwoll mosószer büszkén hirdeti, hogy a 2,7 literes kiszerelés 45 mosásra elegendő mennyiséget tartalmaz. Vagyis a gyártó 60 milliliternyi folyékony mosószert számol egy mosáshoz. Ám ha megnézzük a flakon hátulján szereplő adatokat, kiderül, hogy a fő adagolási táblázat nem 4-5, hanem 2-3 kiló száraz ruhára vonatkozik. 4-5 kiló ruhához a 60 mellé további 30 milliliter mosószert kell adni a gyártó szerint. Így viszont a 2,7 literes flakon tartalma nem 45, csak 30 mosásra elegendő. Ráadásul a jelzett 60 milliliternyi adag még csak nem is az átlagosan szennyezett ruhákra elegendő, hanem csak enyhén szennyezett ruhához ajánlott. Ha az optimális, 4-5 kilónyi, közepesen szennyezett ruhával számolunk, akkor mosásonként 120 milliliternyi mosószer szükséges, vagyis pont a duplája!

Fotó: Ripost

Hasonló a helyzet a Woolite­nál is: a gyártó a feltüntetett 45 mosáshoz elegendő mennyiség megállapításakor 4-5 kilónyi ruha helyett 2,5-3 kilóval számolt. A címke szerint a különbség mosásonként 20 milliliter. Ez azt jelenti, hogy a 2,7 literes mennyiség 45 helyett alig 34 teljes mosásra elegendő – a legkisebb szennyeződés esetén! Igaz, ezek finommosószerek, azaz finom anyagokhoz, gyapjúhoz, selyemhez ajánlottak, melyekből kevesebbet szabad tenni a mosógép dobjába, a vevők többsége viszont rutinból veszi és használja a mosószert.

 

Megéri matekozni, ha sok a koszos ruha

Ha a családban sok a szennyes ruha, nem árt megnézni, melyik folyékony mosószerből mennyi kell az erősen szennyezett ruhák mosásához. Könnyen lehet, hogy egy drágábbnak vélt márkával – pláne, ha nagy kiszerelésű vagy akciós – többet, s akár jobb vagy azonos árban moshatunk, mint egy olcsóbb termékkel.

Fotó: Fotó: Pixabay

 

Szándékosan variálják a mennyiségeket

Az emberek szeretik a kerek számokat, könnyebb velük számolni. Épp ezért álltak át a mosószer- és öblítőgyártók a legfurább töltési és mosási mennyiségekre. Vajon a 3,685 literes, 67 mosásra elég Lenor mosószerrel vagy az 1,504 literes, 16 mosásra elég Lovelával olcsóbb egy mosás? A kérdés főiskolai matekpélda lehetne. S mivel mosószert ritkán vásárolunk, nem rögzülnek a fenti számok, így ha a gyártó árat akar emelni, elég, a termék mennyiségét csökkenteni egy-egy hasonlóan megjegyezhetetlen értékre. Jó eséllyel nem fog feltűnni a változás, ráadásul a legtöbben megszokásból vásárolnak, emiatt nem fognak márkát váltani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?