OTTHONKA

Ezt kell tenned a diófa levelével most, és ez nagyon komoly

A diólevél ősszel alaposan feladja a leckét a kertben, és nem csupán amiatt, hogy hatalmas mennyiségben hullik ilyenkor. Hanem azért is, mert a legtöbb hobbikertész nem tudja, mit kezdjen vele...
címkék:
  • Szerző:

Akinek van diófa a kertjében, az mostanában igen gyakran fog a kezébe lombseprűt, hiszen a fa alatt hatalmas mennyiségű avar keletkezik minden nap. A diólevél ősszel nem csupán emiatt okoz fejtörést, hanem azért is, mert sokan nem tudják, mihez kellene kezdeni vele.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A diólevél ősszel rengeteg munkát ad a kertben. Fotó: Pixabay.com

Kevés kivételtől eltekintve tilos az elégetése az egész országban, sokan nem merik komposztálni, és a legtöbb helyen zöld-hulladékként sem szállítják el. Utóbbinak az az oka, hogy az egész országban problémát okoz a dióburok-fúrólégy, aminek a lárvái a fa alatt telelnek át, így a hullott avart tilos kivinni a portáról, hiszen terjesztenénk vele a fertőzést is. De mi legyen akkor a diólevéllel ősszel? Mutatjuk, hogyan tudod kezelni.

 

Semmiképpen ne hagyd a fa alatt

Érdemes naponta összehúzni a leveleket. Fotó: Pixabay.com

Két oka is van, amiért mindenképpen el kell takarítani a hullott diólevelet. Az egyik, hogy a diófa levelében növekedésgátló hormon található, amitől a legtöbb növény kipusztul a fa alatt; ha eltávolítod a leveleket, ennek a mennyisége jelentősen csökken. A másik ok, amiért nem maradhat az avar, az a dióburok-fúrólégy: ennek a kártevőnek a lárvái a fa alatt telelnek át, így minél tisztábban tartod a diófa alatti területet, annál kevesebben maradnak meg.

Tévhit, hogy nem lehet komposztálni

Macerásabb komposztálni, mint a többi kerti hulladékot, de a végeredmény ugyanaz. Fotó: Pixabay.com

Sokan nem merik a komposztálóba tenni a hullott diólevelet, hiszen a növekedésgátló hormon így tavasszal kikerülne a kertbe, és a zöldségek nem tudnának fejlődni. A kérdésben megoszlanak a vélemények, ám azt már több kutatás is bizonyította, hogy komposztálható a diólevél. Mivel a juglon, azaz a növekedésgátló hormon körülbelül 9 hónap alatt bomlik le, ezért érdemes külön komposztálni a diólevelet, és csak ez idő eltelte után hozzákeverni a rendes komposzthoz. Ezután ugyanúgy felhasználható a konyhakertben és a dísznövények alá.

Használd természetes gyomirtónak

A gyomok elnyomására is használhatod. Fotó: Pixabay.com

A hullott diólevél növekedésgátló tulajdonságát akár a javadra is fordíthatod: szórd el az avart a kerted olyan részeiben, ahol nem szeretnéd, hogy kihajtsanak a gyomnövények és a fű. Kerti utak szélére, kerítések tövébe szórva hónapokig elnyomja a füvet, a gazt, így két legyet üthetsz egy csapásra, vagyis megszabadulsz a levélkupactól és gyomlálnod is kevesebbet kell az érintett területeken.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?