OTTHONKA

Mi történik a gyeppel, ha nem szeded le róla az őszi falevelet?

Lassan eltehetjük a fűnyírókat, vége az idei szezonnak, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének teendők a gyeppel. Ha rajta hagyod a lehullott avart, annak tavasszal fogod látni a kárát…
címkék:
  • Szerző:

Lassan mindenki túl van az utolsó fűnyíráson, hamarosan nem marad más feladat a kertben, mint az avar gereblyézése. A lehullott falevelek a gyepen lehet, hogy jól mutatnak, főleg a levélhullás elején, de ha sok fád van, vagy nagyok, akkor könnyen lehet, hogy naponta érdemes eltakarítanod őket. A lehullott falevelek a gyepen ugyanis hatalmas kárt okoznak, és akár tönkre is tehetik a szépen nyírt füvet.

A falevelek a gyepen nagy kárt okoznak, tönkre is tehetik a gondozott pázsitot. Fotó: Pixabay.com

A nagy mennyiségben a gyepre hulló falevelek a hajnali harmatnak, párás levegőnek és az esőnek köszönhetően gyorsan elkezdenek rohadni, és elég néhány nap, hogy az avar alatt a szép gyeped elkezdjen befülledni. A levéltakaró alatt a gyep elkezd a levelekkel együtt rohadni, amitől jobb esetben csak foltos lesz, rosszabb esetben ki is pusztul. Utóbbi akkor a legvalószínűbb, ha nagyon vastag a levéltakaró a gyepen, és nem távolítod el. A többi fafajtánál jobban károsítják a gyeped a diófa és a fenyőfélék levelei, hiszen ezek olyan anyagot tartalmaznak, ami pusztítja az aljnövényzetet. A dió levelei növekedésgátló hormont juttatnak a talajba, a fenyőfélék pedig savassá teszik, így csak nagyon kevés növény marad életben alattuk. Így ilyen fák közelében a fűnek is csak akkor van esélye, ha rendszeresen gereblyézed a hullott avart.

Akár az is előfordulhat, hogy naponta kell eltávolítanod a leveleket. Fotó: Pixabay.com

A feladatot nem lehet egy körben letudni, például kéthetente összehúzni az avart, hiszen ezzel a gyeped egészségét kockáztatod. Ha sok fáról hullik a pázsitra a levél, akkor bizony akár naponta többször is össze kell takarítanod a leveleket. Érdemes gereblye helyett műanyagból készült, rugalmas lombseprűt használnod, mert ezzel megkíméled a füveket, hiszen egy túlságosan merev eszköz esetleg kifordítja a füveket gyökerestül a földből. Ha van lombfúvód, érdemes a fűszálak között ragadt leveleket lefújni a pázsitról. Ezek ugyanis azért ragadnak a fűbe, mert már elkezdtek rothadni. Az összegyűjtött leveleket felhasználhatod máshol a kertben, de a legpraktikusabb a komposztálóba tenni, hogy jövőre értékes humusszal táplálja a kerted.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?