FAZÉK

Tele a kerted zöld paradicsommal? Mutatjuk, hogy tedd el télre

Rengeteg szuper tanácsot olvashatsz az interneten, egy apróságra azonban kevesen hívják fel a figyelmet! Ez a finomság mérgező is lehet!

Hazánkban ritkán találkozhatsz nemesített zöld paradicsommal, de hagyománya van az éretlen, zöld paradicsom felhasználásának. Háziasszonyok savanyúgot, lekvárt is készítenek belőle. Érdemes viszont hagyni egy kicsit érni, és nem teljesen zölden elkészíteni. Ennek oka, hogy a teljesen éretlen, zöld paradicsomok még komolyabb mennyiségben tartalmaznak szolanint és tomanint, melyek fogyasztása mérgező lehet. Ugyanakkor, ha néhány apróságra figyelsz, nagyon finom és télire is elrakhatod. Mutatjuk a recepteket:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Lekvár

Zöld paradicsom

Zöld paradicsom (Fotó: Shutterstock)

Hozzávalók:

  • 1 kg zöld paradicsom
  • 2 db alma
  • 10 dkg cukor
  • méz, fahéj, vaníliarúd
  • 1 citrom

Így készítsd el:

  1. Vedd le a paradicsomok héját, és vágd fel apróra. Szórd rá a cukrot és hagyd, hogy engedjenek egy kis levet.
  2. Tedd bele a fűszereket, a hámozott reszelt almákat, a citrom levét és reszelt héját.
  3. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd, amíg teljesen szét nem főnek a paradicsomok. Nagyjából 2 órán keresztül.
  4. Amikor kihűlt, tedd bele üvegekbe.

Isteni finom fehér húsok mellé, grill sajtokhoz!

 

2. Balzsamecetes zöld paradicsom

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • 3 dl balzsamecet
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek. mustármag
  • 1 tk. savanyúság tartósító
  • 10 dkg só

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a paradicsomokat, a szárrészt vág ki belőlük. Szúrkáld meg őket fogvájóval. Rakd őket 1 liter hideg, sós vízbe, és hagyd állni egy napig.
  2. Másnap negyedeld el a paradicsomokat, majd nyolcadold. Tedd steril üvegekbe.
  3. A balzsamecetet, 1 dl vízzel, a cukorral, a mustármaggal, a fűszerkeverékekkel és a tartósítóval forrald fel. Merd rá az üvegekben lévő paradicsomokra úgy, hogy azokat ellepje. Végül légmentesen zárd le és hagyd állni 3 hétig érni a savanyúságot.

 

3. Sült zöld paradicsom

Zöld paradicsom

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 4 db nagyobb zöld paradicsom
  • 2 db tojás
  • 2 ek. tej
  • 5 dkg liszt
  • 15 dkg kukoricadara
  • 3 dkg parmezán reszelve
  • só, bors

Így készítsd el:

  1. A paradicsomok közepét távolítsd el majd kb.1 cm-es szeletekre vágd, sózd, borsózd. Hagyd állni 10 percig, addig levet ereszt.
  2. Szarítsd meg papírtörlővel. Panírozd be a szeleteket: lisztbe, tojásba, majd parmezánnal kevert kukoricadarába forgasd meg őket.
  3. Nagy serpenyőben, olajban süsd meg ropogósra.
  4. Salátával vagy mártással tálalhatod.

Jó étvágyat!

Jó, ha tudod!

Hosszú évek óta vita van a zöld paradicsom kapcsán. Eszséges vagy mérgező a benne taláható szolanin? Egy biztos érdemes óvatosan bánni a zöldparadicsommal! A benne található alkaloid lehet gyógyszer és lehet méreg is. Ebbe a kémiai csoportba tartozik a sztrichinin is, a chilli csípősségéért felelős kapszaicin, vagy a fájdalomcsillapító morfin. Kis mennyiségben ezek gyógyszerként hatnak, ám nagy mennyiségben mérgek! Ilyenek a zöldparadicsomban található anyagok is. Érdemes a tehát a mennyiségre odafigyelni!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A mézeskalács-recept, amit mindenki el fog kérni
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?