Létrehozva: 2021.08.28.

Tele vagy koktélparadicsommal? Így tudod eltenni télire, isteni ez a trükk

Fantasztikusan megy a reggelihez vagy salátákhoz, és ez az apró szemű paradicsom igencsak bőtermő. Ha nem tudod, mit kezdj a rengeteg terméssel, adunk néhány ötletet...

Alaposan meghálálja a gondoskodást ez a paradicsomfajta, nem csoda, hogy szinte minden kiskertben megtalálható. Az apró szemű bogyók sokkal erősebb ízűek, mint a nagyok, nem csoda, hogy nélkülük nincs nyáron reggeli. Ám sokszor annyira bőséges a termés, hogy nem fogy el; de szerencsére tökéletesen elkészíthető a koktélparadicsom télire. Mutatjuk, hogyan tudod megőrizni a nyári ízeket a téli hónapokra!

Fotó: Pixabay.com

1. Fagyaszd le őket

Fotó: Shutterstock

A legtöbbször így kerül eltevésre a koktélparadicsom télire, és nem véletlen: így ugyanis csak elő kell venni egy-két szemet a zacskóból, és beletenni az ételbe. Érdemes tálcán betenni őket a mélyhűtőbe, és ha tökéletesen megfagyott, csak akkor zacskóba pakolni; így ugyanis elő tudsz majd venni annyit, amennyire éppen szükséged van, hiszen nem tapadnak össze. Van, aki darabolva, mások passzírozva fagyasztják, de, ha épek a szemek, akkor lehet egyben is. Bármelyik megoldás mellett döntesz, arra figyelj, hogy mindig fagyottan tedd az ételbe főzéskor; így ugyanis olyan marad az állaga, mintha frisset használtál volna.

2. Készíts belőle savanyúságot

Fotó: Pixabay

Bizony, nem csupán a zöldparadicsomból készülhet isteni savanyú, érett koktélparadicsom is kerülhet a kamrapolcra. Alaposan mosd meg az egészséges, érett bogyókat, majd pakold őket csírátlanított befőttes üvegbe. Majd adj hozzá üvegenként 2-3 gerezd fokhagymát, és egy szál kaprot. Tartósítószeres savanyúság-felöntőlével öntsd fel, és már mehet is a kamrapolcra. Pikáns íze miatt sültekhez isteni savanyúság lesz.

3. Süsd meg

Fotó: Pixabay.com

A másik közkedvelt módszer a háziasszonyok között a sütés: vágd félbe vagy karikákra a paradicsomokat, tedd őket tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást, majd tegyél rá sót, egy kevés cukrot, fokhagymát, balzsamecetet, kakukkfüvet és olívaolajat. 120 Celsius fokos sütőben 2-3 órán át süsd, míg meg nem ráncosodik. A forró paradicsomot tedd csírátlanított üvegekbe, tegyél a tetejére egy kevés olajat, és mehet a szárazdunsztba. Levest, paradicsomszószt készíthetsz belőle télen.

4. Főzd be

Fotó: Ripost

Tulajdonképpen a koktélparadicsomból minden készíthető, ami a nagyobb tásaiból, csak egy fokkal macerásabb a munka. Ugyanúgy lehet belőle ketchup, paradicsomlé, sűrített paradicsom, pizzaszóz, bolognai szósz. Mivel egyesével lehúzni a héjukat embertelen munka lenne, ezért héjastul tedd fel főni; és, ha megfőtt a paradicsom, passzírozd át a masszát. Ezután bármit készíthetsz belőle.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk