FAZÉK

Tele vagy koktélparadicsommal? Így tudod eltenni télire, isteni ez a trükk

Fantasztikusan megy a reggelihez vagy salátákhoz, és ez az apró szemű paradicsom igencsak bőtermő. Ha nem tudod, mit kezdj a rengeteg terméssel, adunk néhány ötletet...
  • Szerző:

Alaposan meghálálja a gondoskodást ez a paradicsomfajta, nem csoda, hogy szinte minden kiskertben megtalálható. Az apró szemű bogyók sokkal erősebb ízűek, mint a nagyok, nem csoda, hogy nélkülük nincs nyáron reggeli. Ám sokszor annyira bőséges a termés, hogy nem fogy el; de szerencsére tökéletesen elkészíthető a koktélparadicsom télire. Mutatjuk, hogyan tudod megőrizni a nyári ízeket a téli hónapokra!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

1. Fagyaszd le őket

Fotó: Shutterstock

A legtöbbször így kerül eltevésre a koktélparadicsom télire, és nem véletlen: így ugyanis csak elő kell venni egy-két szemet a zacskóból, és beletenni az ételbe. Érdemes tálcán betenni őket a mélyhűtőbe, és ha tökéletesen megfagyott, csak akkor zacskóba pakolni; így ugyanis elő tudsz majd venni annyit, amennyire éppen szükséged van, hiszen nem tapadnak össze. Van, aki darabolva, mások passzírozva fagyasztják, de, ha épek a szemek, akkor lehet egyben is. Bármelyik megoldás mellett döntesz, arra figyelj, hogy mindig fagyottan tedd az ételbe főzéskor; így ugyanis olyan marad az állaga, mintha frisset használtál volna.

2. Készíts belőle savanyúságot

Fotó: Pixabay

Bizony, nem csupán a zöldparadicsomból készülhet isteni savanyú, érett koktélparadicsom is kerülhet a kamrapolcra. Alaposan mosd meg az egészséges, érett bogyókat, majd pakold őket csírátlanított befőttes üvegbe. Majd adj hozzá üvegenként 2-3 gerezd fokhagymát, és egy szál kaprot. Tartósítószeres savanyúság-felöntőlével öntsd fel, és már mehet is a kamrapolcra. Pikáns íze miatt sültekhez isteni savanyúság lesz.

3. Süsd meg

Fotó: Pixabay.com

A másik közkedvelt módszer a háziasszonyok között a sütés: vágd félbe vagy karikákra a paradicsomokat, tedd őket tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást, majd tegyél rá sót, egy kevés cukrot, fokhagymát, balzsamecetet, kakukkfüvet és olívaolajat. 120 Celsius fokos sütőben 2-3 órán át süsd, míg meg nem ráncosodik. A forró paradicsomot tedd csírátlanított üvegekbe, tegyél a tetejére egy kevés olajat, és mehet a szárazdunsztba. Levest, paradicsomszószt készíthetsz belőle télen.

4. Főzd be

Fotó: Ripost

Tulajdonképpen a koktélparadicsomból minden készíthető, ami a nagyobb tásaiból, csak egy fokkal macerásabb a munka. Ugyanúgy lehet belőle ketchup, paradicsomlé, sűrített paradicsom, pizzaszóz, bolognai szósz. Mivel egyesével lehúzni a héjukat embertelen munka lenne, ezért héjastul tedd fel főni; és, ha megfőtt a paradicsom, passzírozd át a masszát. Ezután bármit készíthetsz belőle.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?