MEDICINA

Túl gyorsan őszülsz? Vigyázz, ez a betegség fenyeget

Egyre több ősz hajszálat fedezel fel magadon? Vigyázz, lehet, hogy veszély fenyegeti a szívedet, érdemes odafigyelned az egészségedre!
  • Szerző: Ripost

Ha az őszülés önmagában nem lenne elég kellemetlen, a kutatók azt is megállapították, hogy akár a szívbetegségekkel is összefüggésben lehet. Aki ugyanis gyorsan őszül, arra jellemző lehet a DNS korrekció csökkenése, a gyulladások, és egyes hormonális változások, valamint a lassuló sejtnövekedés – ezek a jelenségek pedig a szívbetegségekkel is kapcsolatban vannak.

A kairói egyetem kutatói szerint mindez azt jelenti, hogy a szívbetegség által veszélyeztetett betegeket szó szerint ránézésre ki lehetne szűrni. A tudósok 545 embert figyeltek meg, és az artériáik egészségi állapota, valamint a hajszínük alapján osztották őket csoportokba. A haj őszülésének mértékét egy pontszámmal értékelték egytől ötig: a teljesen fekete volt az egyes, és a teljesen ősz az ötös. A háromnál magasabb pontszámot kapók esetében gyakori volt az erek károsodása, a magas vérnyomás, és a magas vérzsírszint, amelyek mind a szívbetegségek kockázati tényezői.

A kutatási eredmények azt tükrözik, hogy a haj őszülése a kronológiai kortól függetlenül jelzi a biológiai kort, és figyelmeztethet a szívet és az érrendszert fenyegető veszélyekre. Ezek ugyanis a kor előrehaladtával egyre gyarapodnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?