tóth gabi
A fokhagyma nem csak az íze miatt a magyar konyha egyik legkedveltebb ízesítője. Számos csodás hatására derítettek fényt a kutatók, így jellegzetes illata ellenére érdemes gyakran fogyasztanod.
A fokhagyma valóságos varázsszerként védi az egészségedet. A kutatások számtalan jó hatását igazolták, kívül-belül óvja, erősíti a szervezetet.
Allicin nevű hatóanyaga ismert baktérium-, vírus és gombaölő, és immunerősítő, így – bár a koronavírust nem pusztítja el – a náthás betegségeket segíthet megelőzni. Akkor is eheted, ha már kitört rajtad valamilyen felső légúti betegség. Nyersen, esetleg egy kis mézzel elkeverve a legjobb, de aki így nem szereti az ízét, az főzzön egyszerűen egy jó fokhagymás ételt.
2. Valóságos vitaminbomba
A markáns ízű fűszernövény sok A-, B-, C- és E-vitamint tartalmaz, de káliummal, kalciummal és magnéziummal is gazdagítja a szervezetünket. Gyomor- és bélproblémák esetén, sőt vértisztítóként is számon tartja a népi gyógyászat, de a menstruációs görcsöket is képes enyhíteni.
3. A keringési rendszer őre
A szívre és az érrendszerre gyakorolt jó hatása is közismert, segít kivédeni az érelmeszesedést, szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet. Hatóanyagai a vérrögképződés megelőzésében is szerepet játszanak. A vércukorszint szabályozását is támogatja, antioxidáns hatású vegyületei révén pedig egyes daganatos betegségek kivédésében is segíthet.
4. Vágyfokozó
Bármilyen hihetetlen, a fokhagymát afrodiziákumként, azaz szerelmi serkentőszerként is számon tartják. Ennek tesztelését viszont sajnos nehezíti, hogy a fokhagymaevés utáni szájszag minden, csak nem szexis. Ráadásul akármit is rágcsálunk ellene – kávészemeket, petrezselymet – a fokhagyma illatát a verejtékünkben is érezni egy kiadós, fokhagymás étel után.
5. Hajregeneráló
A szépségápolásban is bevethető ez a csodafegyver: a fokhagymaolaj jó a korpás, viszkető fejbőrre, és serkenti a hajnövekedést. Elkészíteni sem bonyolult: az összenyomott fokhagymát pár napig növényi olajban kell áztatni, és már kész is van. Persze érdemes előbb egy kis felületen kipróbálni, nehogy élesben derüljön ki, hogy a csípős fűszer irritálja a fejbőrödet. Ha viszont nincs problémád vele, akkor hajmosás előtt kend be vele a fejbőrt, masszírozzuk be alaposan, majd fél óra múlva moss hajat a szokásos módon. Akinek bírja a bőre, tovább is fent hagyhatja. A fokhagymaolaj fogfájás esetén helyi kezelésként is jó szolgálatot tehet, de ecsetelheted vele a gombás bőrfelületet és a pattanásokat is.
6. Rovarűző
A hobbikertészeknek is egyik kedvenc fűszere a fokhagyma. Egy megtisztított gerezdet kell a szobanövénye földjébe beszúrni. Az intenzív illat elűzi a rovarokat, de a fokhagyma hatóanyagai a penészedést is megakadályozzák. Csak azt nem szabad hagyni, hogy kicsírázzon, gyökeret eresszen, mivel kiterjedt gyökérzete elszívhatja a tápanyagot a növények elől. Épp ezért néha ki kell venni a gerezdet, és másikra cserélni.