Létrehozva: 2020.03.06.

Még mindig sokan elhiszik, hogy a fokhagyma gyógyítja a koronavírust

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már másodszor adott ki közleményt a koronavírussal kapcsolatos álhírek és rémhírek cáfolatára. Továbbra is sok millió ember hiszi el a a világon, hogy a fokhagyma különféle főzetei megvédenek a koronavírus fertőzéssel szemben. És ez még nem minden. Úgy tűnik, az emberi butaság gyorsabban terjed, mint a koronavírus.

Igaz ugyan, hogy a fokhagyma számtalan jótékony hatással rendelkezik, szerte a világon évszázadok óta használják gyógyászati célokra is. A fokhagyma igen gazdag szerves kénvegyületekben, amelyek jellegzetes ízét és illatát adják. E vegyületeknek tulajdonítják ugyanakkor a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait is. A fokhagyma hatóanyagaival például rövid távon mérsékelt, 6-11%-os koleszterinszint-csökkenést is el lehet érni.

Tudományosan bebizonyított tény az is, hogy a fokhagyma gátolja a vérlemezkék összetapadását, és javítja a vérzsírok arányait is.

De hogy a koronavírus ellen vagy bármiféle más vírusfertőzés ellen hatásos lenne, arra nincs semmiféle bizonyíték.

És mégis. Kínában például hiánycikk lett a fokhagyma és szinte aranyáron mérik, mert elterjedt, hogy hatásos a koronavírus fertőzés ellen.

Az álhírek gyorsabban és könnyebben terjednek, mint ez a vírus, és ugyanolyan veszélyesek – panaszolja emiatt Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. A járvány eddigi szakaszában nincs bizonyíték arra, hogy a fokhagyma megvédene a fertőzéstől. Ahogy arra sincs, hogy a kutyák és a macskák, megfertőződhetnek a kórral, mindazonáltal ajánlatos az alapos kézmosás az állatokkal való érintkezés után – hívja fel a figyelmet a WHO.

Egy másik tévhit szerint például a kézszárító berendezések hatékonyak a vírus elpusztításában. Ez nem igaz, viszont a vírus terjedése elleni egyik lehetséges védekezési mód a gyakori kézmosás és az alkoholos bázisú fertőtlenítők használata. Ugyancsak elterjedt az a tévhit is, hogy az ultraibolya-sugarak megölik a koronavírust, ez sem felel meg a valóságnak. Az UV-lámpák nem alkalmazhatók kéz és más testrészek fertőtlenítésére, mert az ultraibolya fény irritálhatja a bőrt.

Nem véd meg a megfertőződéstől az sem, ha rendszeresen sóoldattal öblögetjük az orrunkat. Bár van némi bizonyíték arra, hogy egy közönséges meghűlésből egyesek gyorsabban meggyógyulhatnak a sós öblögetés segítségével, a légúti fertőzések esetén azonban ez nem segít. Az antibiotikumok csak a baktériumokkal szemben hatásosak, a koronavírus ellen tehát nem vethetők be. Emellett a tüdőgyulladás elleni oltóanyagok sem nyújtanak védelmet: az új koronavírus ellen külön ellenszer szükséges, amelynek kifejlesztésén már dolgoznak.

És ez még nem minden.

A BBC arról számol be, hogy sokan vodka-aloe vera keverékkel dörzsölik be a kezüket, ezzel maguknak védettnek tudva.

Pedig egy ilyen keveréknek csak akkor lenne hatása, ha az alkohol mennyisége elérné a 60 százalékot.

A közösségi médiában egyre keresettebb lett egy vodkagyártó-cég, amelynek a termékeit az emberek kézfertőtlenítés szempontjából hasznosnak tartják. A texasi székhelyű, Tito nevű cég azonban a Twitteren cáfolta a híreket, mint írják a termékük alkoholtartalma 40 százalék, tehát a 60 százalékos elvárt mennyiséget meg sem közelíti. Emlékeztetnek arra is, hogy a célra a legjobb a szappannal történő alapos kézmosás.

Olyan tévhitek is elterjedtek, hogy a tüdőgyulladás elleni oltás megvéd a koronavírustól, ez sem felel meg a valóságnak, a jelenlegi tüdőgyulladás elleni szérum a bakteriális eredetű fertőzésekkel szemben véd, s ugyanúgy nem hatásos az influenza elleni oltás sem a koronavírussal szemben.

Az sem igaz, hogy a koronavírus csak az idősebb embereket támadja meg, a Covid-19 ugyanis minden korosztályt egyformán veszélyeztet. Az idős emberek és az olyan betegségben szenvedők esetében, mint az asztma, cukorbaj vagy szívbetegség, viszont nagyobb az esély a betegség súlyosabb lefolyására. Ugyancsak téves elképzelés, hogy a betegség ellen hatékonyak lennének az antibiotikumok vagy a megelőzés. Az antibiotikumok nem védenek meg a vírusos, csupán a bakteriális fertőzéstől.

Egy másik tévhit szerint például a kézszárító berendezések hatékonyak a vírus elpusztításában. Ez nem igaz, viszont a vírus terjedése elleni egyik lehetséges védekezési mód a gyakori kézmosás és az alkoholos bázisú fertőtlenítők használata. Ugyancsak elterjedt az a tévhit is, hogy az ultraibolya-sugarak megölik a koronavírust, ez sem felel meg a valóságnak. Az UV-lámpák nem alkalmazhatók kéz és más testrészek fertőtlenítésére, mert az ultraibolya fény irritálhatja a bőrt.

Szélhámosok azonban még ezen is túlmennek.

A Facebook-on például ajánlják az MMS-oldatot (nátrium-klorit (NaClO2) 28%-os oldata, (általában egy úgynevezett „aktiváló” folyadékkal, citromsavval együtt forgalmazzák) fogyasztását, mely semmi esetre sem segít, sőt kifejezetten ártalmas lehet. Az interneten keresztül forgalmazott, többek között lúgosításra ajánlott terméket olyan súlyos betegségek kezelésére is javasolják, mint a HIV, a TBC, malária, hepatitis és a rák.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elmúlt hetekben többször is hangsúlyozta a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rémhírek és összeesküvés-elméletek elleni fellépés fontosságát. Egy osztrák kutatócsoportot kértek fel arra, vizsgálja meg és foglalja össze a koronavírussal kapcsolatos jelentéseket, ezáltal is segítve a tájékozódást a témában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

life.hu

Müller Péter: Életünk legnagyobb eseményei észrevétlenül indulnak

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: hagyd, hogy a hatodik érzéked vezessen!

hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába