Létrehozva: 2016.09.26.

Most már biztos, ezek az ételek meghosszabbítják az életed

Egy új kutatás szerint a vegán diéta segít, hogy tovább élj. Már egy kicsivel több növényi fehérjeforrás fogyasztása is sokat lendít az életkilátásaidon.

Egy új amerikai kutatás igazolni látszik, hogy évekkel is tovább élhet az, aki az állati fehérjeforrásokat, például a vörös húst és a tejterméket növényi fehérjére, például gabonafélékre, hüvelyesekre, szójára, diófélékre cseréli.

A Massachusetts General Hospital munkatársai 131 342 ember három évtizeden keresztül gyűjtött egészségügyi adatait vetették össze. A szívbetegségben való elhalálozás kockázata a növényi fehérjeforrások arányának minden három százalékos emelésével 12 százaléknyit csökkent, míg a bármely okból bekövetkező halálozás kockázata 10 százalékkal esett vissza. Ezzel szemben, ha az állati fehérjeforrások arányát 10 százalékkal növelték az összes elfogyasztott kalórián belül, 8 százalékkal nőtt a szívbetegségben történő elhalálozás, és két százalékkal a bármely okból történő halálozás kockázata. Aki a feldolgozott vörös húsokat zöldségekre, diófélékre, hüvelyesekre és gabonafélékre cserélte az étrendjében, a halálozási kockázat 32 százalékos csökkenésével számolhatott. A tojás növényi fehérjeforrásokra cserélése 19 százalékkal vetette vissza a halálozás kockázatát.

Dr. Mingyang Song, a kutatás vezetője szerint a korábbi vizsgálatok leginkább a protein mennyiségére összpontosítottak. Ez fontos, de az új tanulmány azt is igazolja, hogy nem mindegy, milyen forrásból származik az elfogyasztott fehérje. A legjobb választásnak a növényi fehérjék számítanak, de az állati fehérjeforrásokon belül is jobb a halat és a csirkehúst választani, mint a feldolgozott vörös húsokat, azaz a kolbász- és szalámiféléket.

A vizsgálat szerint az állati fehérjeforrások és a halálozás között azok körében volt a legerősebb a kapcsolat, akik elhízottak voltak dohányoztak, alkoholt fogyasztottak, és keveset mozogtak. Ezzel szemben az egészséges életmódot folytató résztvevők körében ez a kapcsolat eltűnt – talán azért is, mert az egészségesen élők inkább halat és baromfit fogyasztanak, mint vörös húst és szalámiféléket.

Az állati fehérjék a tudósok szerint más hatást gyakorolnak az anyagcserére, növelik a szív- és érrendszeri, és más betegségek kockázatát. A növényi fehérjék ezzel szemben csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, és növelik a szervezet inzulinérzékenységét. A kolbászfélékben ráadásul rengeteg a só és a zsír, míg a diófélék jótékony hatású omega-3 zsírsavakkal vannak tele.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenkinek át kell térnie a vegán életmódra: már az is remek hatással van a szervezetre, ha időnként növényi fehérjeforrásokra cseréljük a húst, vagy az ételeinkben a hús egy részét váltjuk fel például hüvelyesekkel.

Forrás: Daily Mail

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

magyarnemzet.hu

Megszólalt az orosz védelmi miniszter a Moszkva és a NATO közötti háborúval kapcsolatban

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet