MEDICINA

Most már biztos, ezek az ételek meghosszabbítják az életed

Egy új kutatás szerint a vegán diéta segít, hogy tovább élj. Már egy kicsivel több növényi fehérjeforrás fogyasztása is sokat lendít az életkilátásaidon.
  • Szerző: Ripost

Egy új amerikai kutatás igazolni látszik, hogy évekkel is tovább élhet az, aki az állati fehérjeforrásokat, például a vörös húst és a tejterméket növényi fehérjére, például gabonafélékre, hüvelyesekre, szójára, diófélékre cseréli.

A Massachusetts General Hospital munkatársai 131 342 ember három évtizeden keresztül gyűjtött egészségügyi adatait vetették össze. A szívbetegségben való elhalálozás kockázata a növényi fehérjeforrások arányának minden három százalékos emelésével 12 százaléknyit csökkent, míg a bármely okból bekövetkező halálozás kockázata 10 százalékkal esett vissza. Ezzel szemben, ha az állati fehérjeforrások arányát 10 százalékkal növelték az összes elfogyasztott kalórián belül, 8 százalékkal nőtt a szívbetegségben történő elhalálozás, és két százalékkal a bármely okból történő halálozás kockázata. Aki a feldolgozott vörös húsokat zöldségekre, diófélékre, hüvelyesekre és gabonafélékre cserélte az étrendjében, a halálozási kockázat 32 százalékos csökkenésével számolhatott. A tojás növényi fehérjeforrásokra cserélése 19 százalékkal vetette vissza a halálozás kockázatát.

Dr. Mingyang Song, a kutatás vezetője szerint a korábbi vizsgálatok leginkább a protein mennyiségére összpontosítottak. Ez fontos, de az új tanulmány azt is igazolja, hogy nem mindegy, milyen forrásból származik az elfogyasztott fehérje. A legjobb választásnak a növényi fehérjék számítanak, de az állati fehérjeforrásokon belül is jobb a halat és a csirkehúst választani, mint a feldolgozott vörös húsokat, azaz a kolbász- és szalámiféléket.

A vizsgálat szerint az állati fehérjeforrások és a halálozás között azok körében volt a legerősebb a kapcsolat, akik elhízottak voltak dohányoztak, alkoholt fogyasztottak, és keveset mozogtak. Ezzel szemben az egészséges életmódot folytató résztvevők körében ez a kapcsolat eltűnt – talán azért is, mert az egészségesen élők inkább halat és baromfit fogyasztanak, mint vörös húst és szalámiféléket.

Az állati fehérjék a tudósok szerint más hatást gyakorolnak az anyagcserére, növelik a szív- és érrendszeri, és más betegségek kockázatát. A növényi fehérjék ezzel szemben csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, és növelik a szervezet inzulinérzékenységét. A kolbászfélékben ráadásul rengeteg a só és a zsír, míg a diófélék jótékony hatású omega-3 zsírsavakkal vannak tele.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenkinek át kell térnie a vegán életmódra: már az is remek hatással van a szervezetre, ha időnként növényi fehérjeforrásokra cseréljük a húst, vagy az ételeinkben a hús egy részét váltjuk fel például hüvelyesekkel.

Forrás: Daily Mail

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?