MEDICINA

Mikor érkezik a koronavírus második hulláma Magyarországra?

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint ha kellő alapossággal követni tudjuk a koronavírus újonnan felbukkanó fertőzötteit, akkor nagy a valószínűsége, hogy el tudjuk kerülni a járvány nyári ismételt felbukkanását.
  • Szerző:

A rektor az InfoRádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy megérkeztek a magyarországi koronavírussal kapcsolatos keresztmetszeti felmérés eredményei, melyek alapján a becslések szerint március elejétől május elejéig tartó időszakban körülbelül néhány tízezer főre tehető a lakossági fertőzöttség, míg ugyanezen időszakra vonatkozóan kétezer főnél is kevesebb az aktív esetek száma.

Fotó: Sulyok László

Merkely továbbá arról is beszélt, hogy az végére vonatkozó alapos stratégia kidolgozása érdekében érdemes lenne megismételni ezt a vizsgálatot. Arra vonatkozóan, hogy lesz-e a második hullám, úgy felelt, hogy várhatóan október-november környékére szaporodhatnak el ismételten a megbetegedések, ám úgy véli, nem lesz súlyosabb a második hullám a mostani elsőnél.

A Semmelweis Egyetem rektora ezt arra alapozza, hogy az első hullám megérkezésekor még nem volt felkészülve a kontinens, ebből kifolyólag sem széleskörű lakossági tesztelés, sem különböző beutazási korlátozások nem voltak érvényben. Az első hullám csillapodását követően viszont elméletileg meglesz a lehetőség, hogy az újabb járványkitörések elkerülése érdekében fokozott figyelemmel szűrjék a betegeket.

Fotó: MTI

Ebből kifolyólag mind Magyarországra, mind egész Európára nézve nem lesz olyan elsöprő hatása a koronavírus-járvány második hullámának, mint amekkora az elsőnek volt. A rektor reményei szerint pont ebből adódóan már nem lesz szükség olyan szigorú korlátozásokra, mint amire az első hullám idején volt.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?