MEDICINA

Meddig tart a védettség, ha elkaptad a koronavírust?

Annyit már tudunk, hogy többször is meg lehet fertőződni, de vajon meddig érezheti biztonságban magát, aki felgyógyult a betegségből?

A koronavírussal kapcsolatban még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. A kutatók vizsgálatainak egyik fontos témája például az, hogy milyen hosszan tart a védettség, ha valaki átesett a betegségen. Vannak olyan vizsgálatok, amelyek szerint hat hónapig, vagy akár tovább is. Egy amerikai kutatás például gyógyultaktól vett vérminták elemzése során arra a következtetésre jutott, hogy nyolc hónappal a gyógyulásuk után még mindig elegendő immunsejt volt a vérükben ahhoz, hogy elkerüljék az újrafertőződést. Ugyanakkor a járvány során már több esetben is volt példa arra, hogy valaki 3-4 hónap elteltével újra elkapta a betegséget. Vagyis egyelőre nyitott kérdés, hogy mitől függ, meddig tart a fertőzésen átesettek védettsége.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Védettség 01

Fotó: Pixabay.com

Egy kínai kutatás viszont épp az amerikaival ellentétes eredményt hozott: szerintük a vizsgált, gyógyult személyek 90 százalékának szervezetében a fertőzés után már 2-3 hónappal annyira lecsökkent a védettséget jelző, specifikus immunglobulinok szintje, hogy ez a kutatók szerint már nem volt elég az újbóli fertőzés kivédéséhez. A szakértők szerint az sem mindegy, milyen tünetekkel vészelte át valaki a betegséget. A tünetmentes fertőzöttek 40 százalékának ugyanis már 8 héttel a gyógyulás után sem volt számottevő mennyiségű immunglobulin a szervezetében.

Az is kérdéses, hogy ha valaki újrafertőződik, milyen tünetekkel vészeli át az újabb betegséget. Bár olyan esetekre is volt példa, amikor a második fertőzés során súlyosabb tüneteket mutatott a beteg, mint először, a kutatók feltételezik, hogy a második fertőzés sok esetben enyhébb lehet az elsőnél. Sőt, az is előfordulhat, hogy a második fertőzést a beteg teljesen tünetmentesen vészeli át, így észre sem veszi, hogy újra megfertőződött.

Védettség 02

Fotó: Pixabay.com

Ami azonban tény: egyelőre még további vizsgálatokra van szükség az immunitás pontos időtartalmának meghatározásához, mint ahogyan ahhoz is, hogy kiderüljön, mitől függ, ki meddig védett az újabb fertőzés ellen. Vagyis az, hogy valaki átesett a fertőzésen, egyelőre nem ok arra, hogy felhagyjon az óvatossággal. Mivel nem tudjuk, meddig érezhetik magukat biztonságban a gyógyultak, valamint tény, hogy újrafertőződés esetén tünetmentes terjesztők is lehetnek, ők sem mondhatnak le a maszkviselésről, a távolságtartásról és a gyakori kézmosásról.

És ezeket olvastad már?