Létrehozva: 2020.08.25.

Egyre gyűlnek a bizonyítékok, többször is el lehet kapni a koronavírus fertőzést

Holland és belga tudósok a koronavírus-újrafertőződés újabb eseteit mutatták be kedden, egy nappal az után, hogy a Hongkongi Egyetem kutatói tanulmányban ismertették az első dokumentált ilyen esetet.

Hollandiában egy legyengült immunrendszerű idős betegnek a koronavírustesztje lett pozitív második alkalommal – mondta el Marion Koopmans, a kormány járványügyi tanácsadója a Holland Rádióban. „Minden Covid-19-betegségnek egyedülálló genetikai ujjlenyomata van”, a második fertőzés genomja feltűnően különbözött a beteg első fertőzésétől – magyarázta a virológus. Ez azt jelenti, hogy a második fertőzés nem az első újra fellángolása volt – tette hozzá. Még megerősítésre vár az, hogy az újrafertőződés egy egyedülálló eset vagy normális dolog. Belgiumban is feljegyeztek orvosok koronavírus-újrafertőződést, a beteg három hónappal azután esett ágynak Covid-19-cel, hogy kigyógyult az első koronavírus-fertőzésből – közölte Marc Van Ranst a VTM rádióval. Ez nem jó hír„ – hangoztatta a virológus, és reményét fejezte ki, hogy egyedülálló esetről van szó és az immunitás tovább fog tartani néhány hónapnál. A Hongkongi Egyetem mutatta ki először, hogy lehetséges az újrafertőződés A Hongkongi Egyetem kutatói a Clinical Infectious Diseases című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban írták le egy 33 éves férfi esetét, akit négy hónappal az első Covid-19-fertőzés után megfertőzött a koronavírus egy másik törzse. A hongkongi szakemberek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az eset azt jelzi, hogy a betegség, amely már több mint 800 ezer ember halálát okozta világszerte, terjedni fog globálisan a nyájimmunitás ellenére. A járvány első heteiben Kínában, Japánban, Dél-Koreában voltak már páran, akik gyógyultnak vélt időszak után másodszor is produkáltak pozitív tesztet – hasonló riadalmat keltve. A dél-koreai járványügyi hatóság (South Korea’s Centers for Disease Control and Prevention) ezek közül 285 esetet kivizsgálva megállapította, hogy a többségnél 2 hónappal (egyszer 82 nappal) az első után került sor a második tesztre. Ekkor a vizsgáltak csaknem felének voltak tünetei, ám a kutatók egyetlen mintából sem tudtak élő vírust kitenyészteni. Az adatok szerint a fertőzöttek nem terjesztették a vírust. A koronavírussal megfertőződött legtöbb emberben képződnek antitestek. Minél súlyosabbak a tünetek, az immunválasz annál erőteljesebb. (Egyeseknél azonban elmarad, ami bármely más vírusfertőzésnél előfordulhat.) Újrafertőződés előfordult már egyéb betegségek, így például az influenza esetén is, hangsúlyozzák a szakértők. Igaz, teszik hozzá, az ilyen esetek kivételesek voltak, de az új koronavírussal sincs ez másként.
Sir Patrick Vallance, a brit kormány egyik neves virológus szakértője szerint nem lehetséges abszolút védettséget szerezni a koronavírussal szemben. Akár egymás után többször is megfertőződhetünk. Nem létezik „abszolút védettség” – hangsúlyozta ki brit parlamenti képviselők előtt tartott előadásában Sir Patrick Vallance. Az persze nyilvánvaló, hogy akik átestek a betegségen azok a szervezetükben kifejlődött antitestek révén bizonyos mértékig védettebbek lesznek, de ez erősen viszonylagos. Semmi sem zárja ki tehát, hogy bármikor újra megfertőződhetnek, akár egymás után többször is. Ha lehetséges az újrafertőzés, az a járvány kezelését, illetve a védőoltás kifejlesztését is jelentősen megnehezítheti. A híres professzor azt sem tartotta kizárhatónak, hogy a betegségen egyszer már átesettek anélkül lehetnek vírushordozók, hogy bármiféle tünetük lenne. De azt is hozzátette, hogy ezt a kérdést illetően még nincsenek tudományos bizonyítékok. Éppen ezért a szakember erősen megfontolandónak tartja olyan „vírus- útlevelek” kiadását, amelyek azt igazolnák, hogy az illető már átesett a fertőzésen és ezért védett. Nem beszélve az ilyen dokumentumok hamisíthatóságáról. Felidézték azt a japán esetet amikor ismét pozitív lett egy 40-es éveiben járó női buszsofőr koronavírustesztje, akit február elsején gyógyultan bocsátottak haza, majd később a laboratóriumi vizsgálatok is azt igazolták, hogy már nincsenek jelen a vírusok a szervezetében. Kuangtung tartományban a gyógyultak 14 százaléka nem sokkal később ismét megfertőződött és hasonlóan aggasztó volt az is, hogy négy fertőzött vuhani egészségügyi dolgozóban 13 nappal a tünetek produkálása után is kimutatták a vírust. A neves virológus brit szakember ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy az ilyesfajta vírusfertőzések esetén minden eset más és más, legfeljebb gyakoriságról vagy statisztikai átlagokról beszélhetünk, de használhatjuk a ”nagy valószínűséggel„ kifejezést is. A legtöbb szakértő jelenleg egyetért abban, hogy ha valaki átesik a betegségen, annak vélhetően lesz valamilyen mértékű immunitása a vírusra, biztosat azonban senki sem tud mondani. Más vírusos fertőzésekből kiindulva ugyanakkor elég valószínű, hogy ha valaki megfertőződött, az általában immunis lesz, és nem kapja el megint. A tudományos irodalomban ugyanakkor vannak bizonyítékok olyan állatokat – azon belül is denevéreket – fertőző koronavírusokra, amelyek képesek a folyamatos fertőzésre, de az azonnali újrafertőződés ebben az esetben is elég valószínűtlen.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvan Szoboszlaiék új edzője, de van egy kis probléma

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Magyarországon is volt szalmonellás, ukrán csirkehús

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett