INSIDER

Koronavírus: 3,5 hónap után újrafertőződnek a magyarok

Többször is megbetegedhetünk a koronavírustól. A virológus szerint idő kérdése volt, hogy mikor találnak harmadszori megfertőzöttet.
  • Szerző: Ripost

Sokan megkönnyebbültek, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, mert úgy gondolták, hogy immunitást szerezhetnek a kórokozóval szemben. Ideig-óráig valóban ellenáll a szervezet a felgyógyulás után, ám most már biztos, hogy többször is megfertőződhetünk. Ép­pen ezért még jobban kell vi­gyázni magunkra és másokra, mert bármikor elkaphatjuk újra a fertőzést.

Fotó: Bors

Csak idő kérdése volt, mikor robban újra

Magyarországon többen megbetegedtek már másodszor is a Covid-19 miatt. Hogy ez előbb vagy utóbb be fog következ­ni, arra lehetett számítani, mivel ez a koronavírus természetéből adódik.

„Amit jelenleg tudunk biztosan, az a három és fél hónapos immunitás” – mondta a Borsnak prof. dr. Rusvai Miklós virológus.

Fotó: TV2

„Ez az idő már a tavaszi hullám után letelt, tehát nálunk is csak idő kérdése volt, hogy mikor találnak másodszori megfertőzöttet. A koronavírusokra jellemző, hogy egyik sem ad életre szóló védelmet. Egyéni immunrendszer kérdése, hogy milyen hosszú immunitás fejlődik ki, de a tünetek súlyossága is befolyásoló tényező abból a szempontból, hogy mennyi vírus termelődött az egyénben, és arra milyen erősen válaszolt az im­munrendszere” – magyarázta a professzor.

Enyhébb lefolyású a második kör

Hasonlóan az influenzához, ez a koronavírus is időről időre támadhatja a szervezetet, ám a második megbetegedés már jóval enyhébb tüneteket produkál.

Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

„A maximális védettség, amit talán elvárhatunk, az egy év le­het, bár az ellenreakció erőssége ezt meghosszabbíthatja egyes embereknél. Ez ugyanígy a vakcinára is érvényes. Ezt a „jelenséget” az influenzából is ismerjük, ezért kell évente újra oltani. Amit elmondhatunk még, hogy a második vagy harmadik újbóli fertőződések nem olyan súlyosak, mindig az első a legkellemetlenebb, a legsúlyosabb. Tehát ha valakinél lecseng a három és fél hónap vagy több, legközelebb nem fog olyan súlyosan megbetegedni” – mondta a virológus.

Nem a kor számít, hanem az immunrendszer

Felvetődik a kérdés, hogy az immunitás szempontjából számít-e, hogy az illető hány éves, és hogy mi a helyzet azokkal, akik például tünetmentesen vészelték át a vírust.

„Az általános megfigyelés szerint azt mondhatnám, hogy minél súlyosabb volt a betegség, annál hosszabb lesz az immunitás, vagyis, aki tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel vészelte át a fertőzést, annál rövidebb ideig tart az immunitás. A nemek között nem találtak különbséget, és a kornál sem a fiatalság vagy a korosság számított, hanem inkább az, hogy mennyire jól működik az illető immunrendszere, vagy mennyire edzett, és milyen a táplálkozása, a vitaminellátása” – magyarázta a professzor.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?