MEDICINA

Újabb, rémisztő koronavírus-tünetet fedeztek fel a tudósok

A hosszú távú tünetekkel küzdő koronavírus-fertőzöttek körében egy egészen furcsa tünetet azonosítottak a tudósok: bizonyos szagokra, mint a hal, a kén, és az édes szagokra kiemelten érzékennyé váltak.
  • Szerző:

A szaglási képesség eltorzulása, a parozmia nem túl megszokott tünetnek nevezhető, és egyelőre úgy tűnik, a fiatalok és az egészségügyi dolgozók körében fordul elő dominánsabban – írja a Sky News. A brit sajtóorgánum által megkérdezett orvos, Nirmal Kumar professzor szerint ez a tünet „nagyon furcsa és nagyon sajátos” egyszerre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kumar professzor egyébként fontos szerepet vállalt már korábban a koronavírus-tünetek azonosításában, mivel egyik legelsőként érzékelte jellemző tünetként a szaglás elvesztését. Már hónapokkal azelőtt, hogy a „hivatalos” tünetlistára felkerült volna, Kumar már arról érvelt, hogy ez egy jellemző tünet.

Ebből kifolyólag az ő szava jelzésértékű, ezért is nagyon vészjósló a legújabb felfedezése: a szaglás elvesztéséből felépülő betegek körében több ezer esetben érzékelhető volt a parozmia. Kumar szerint ez egyfajta „szaglási hallucináció”, amelyet a sajnos kellemetlen irányban eltorzult szaglási érzék okoz.

Hozzátette, ez az általa gyógyított betegek életét nagymértékben megnehezíti, és nagyon zavarja őket a mindennapokban. Egy újabb koronavírus-tünet, ami a fertőzésből felépülő betegek életét akár hosszú hetekig vagy hónapokig sújthatja. Kumar professzor pedig elmagyarázta, miért lehet ez:

„A vírusnak megvan az a képessége, hogy az idegekre, különösen a fejben lévő idegekre képes rátapadni, pont arra, amely irányítja az ízlelést és a szaglást. Talán más idegeket is károsít, akár a neurotranzmittereket is, melyek az agynak küldik az üzenetet. Néhányan hallucinációkról, hallási zavarról, alvási nehézségekről számolnak be, amelynek mechanizmusairól még nincs pontos képünk, de megpróbálunk minden betegnek segíteni a felépülésben”

A Sky News által megkérdezett, 24 éves korábbi koronavírus-fertőzött beszámolója szerint például a nagyon erős bűzzel vagy illattal rendelkező dolgokat úgy érzi, mintha égett vagy kénes szagúak lennének, és elmondása szerint „gyengítette az ételek iránti élvezetét”.

Egy másik, 52 éves hölgy pedig arról számolt be, hogy eleve márciustól júniusig egyáltalán nem érzett szagokat, amikor viszont elkezdett a szaglóérzéke visszatérni, semminek nem volt olyan illata, mint korábban. Elmondása szerint korábban nagy kávéfüggő volt, ám mostanra már olyan szaga van az italnak számára, mint az olajnak.

 

És ezeket olvastad már?