Létrehozva: 2020.04.01.

Kontaktlencse vagy szemüveg? Melyik a jobb a járvány alatt?

Egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy a járvány idején nagyon fontos, hogy kerüljük az arcunk, így a szemünk érintését is. Mindez nehezen megoldható a kontaktlencse viselőknek, hiszen ez a reggeli és esti rutin része. Mit tehetünk?

Akadnak orvosok, akik szerint érdemes átmenetileg szemüvegre váltani, amely több szempontból is előnyös, hiszen ez valamennyire véd attól, hogy a szemünkhöz érjünk, ráadásul semmi nem irritálja így a szaruhártyát. Megint más szakértők szerint, ha betartjuk a legfontosabb és legelemibb szabályokat, akkor folytathatjuk a lencsék használatát.

Így lehet most biztonságos a lencse:

Kanadában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a kutatók a kontaktlencse biztonságos használatáról és kezeléséről útmutatást osztottak már meg; mely szerint az alapos kézmosás és a fertőtlenítés betartása fontos. Összeszedtük pontokban, mire kell most különösösen ügyelnünk. Ha ezeket nem tudjuk betartani, jobb, ha áttérünk a szemüvegre egy darabig:

  • Első feladatunk, ha lencsét használunk mindig a megfelelő kézmosás. A gondos és alapos kézmosás szappannal és vízzel, majd egyszer használatos papírtörölközővel történő kézszárítás elengedhetetlen ebben az esetben. A kézmosás legalább 20 másodpercig tartson, akkor igazán hatékony. Minderre a felhelyezésnél és az eltávolításkor is figyelnünk kell.
  • Most még gondosabban kell fertőtlenítenünk a heti vagy a havi kontaktlencséket, az orvosi utasítások szerint. Ha napi, eldobható lencsét használunk minden nap valóban dobjuk el, eszünkbe ne jusson tovább hordani.
  • Ha esténként szemüveget rakunk, vagy mégis a szemüveg mellett döntünk, ezt is rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük le, ha tehetjük, alkohollal. Kutatások szerint a COVID-19 vírus a kemény felületeken maradhat órákig, de akár napokig is, amelyek átvihetők a szemüveg viselőinek ujjaira, arcára. Ráadásul az idősebb korosztály nagy százaléka hord szemüveget, őket mindenképpen figyelmeztessük erre a veszélyre is.
  •  

    FONTOS TUDNI A SZEMÜVEGRŐL!

    Egy hagyományos szemüveg nem képes tökéletesen távol tartani a fertőző cseppeket tőlünk, és akinek valóban szüksége van ilyen jellegű védelemre, annak rendes műanyag védőszemüveget, pajzsot hordania, amely minden oldalról zárt.

     

    Amit minden szemüvegesnek tudnia kell a koronavírusról A szemészeti kutatások és megfigyelések, jelen pillanatban itt tartanak a járvánnyal kapcsolatban. Mivel a koronavírus leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed, de különböző felületeken hosszabb-rövidebb ideig életképes marad, és így kézzel az archoz (szem, száj, orr) juttatható. A SARS-CoV-2 vírus a nyálkahártyák felszínén levő receptorokhoz kapcsolódik, amik a légutakban egyértelműen, a kötőhártyán feltételezetten jelen vannak. A könnyből is kimutatható a koronavírus, viszont a pozitív teszt nem mindig volt összefüggésben a kötőhártya-gyulladás megjelenésével. Feltételezhető, hogy a fertőzést a könnycsatornán a könnyel az orrba jutó vírusok okozzák. A kötőhártya-gyulladás a betegek 0,8%-ban jelent meg eddig, gyakran az első tünetként, így a szemészeteken jelentkező páciensek egy részénél nem merül még fel a koronavírus fertőzés lehetősége, viszont már fertőző forrásnak számítanak.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

    origo.hu

    Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

    borsonline.hu

    „Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

    magyarnemzet.hu

    Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

    mindmegette.hu

    Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

    vg.hu

    Európa egyik legjobban védett embere: Orbán Viktor nagyon bátor vezető

    origo.hu

    Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

    travelo.hu

    Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MEDICINA

    Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

    MEDICINA

    Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

    MEDICINA

    4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

    MEDICINA

    Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

    MEDICINA

    „Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

    MEDICINA

    Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

    MEDICINA

    Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

    MEDICINA

    Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet