MEDICINA

Így lehetne több mint 50 ezer emberéletet lehetne megmenteni Európában

z Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott levegőminőségi határértékek betartásával évente több mint 50 ezer ember korai halálát lehetne megakadályozni Európában – derül ki egy szerdán közzétett friss kutatásból.
címkék:
  • Szerző:

A WHO becslései szerint a levegőszennyezettség évente nagyjából hétmillió ember haláláért felelős és világszerte az egyik vezető kiváltó oka a betegségeknek.
A világszervezet által meghatározott határérték a 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok (szálló por) légköri koncentrációjára vonatkozóan 10 mikrogramm per köbméter, a nitrogén-dioxid esetében 40 mikrogramm per köbméter.
A The Lancet Planetary Health című folyóiratban publikált tanulmány készítői csaknem ezer európai városra kiterjedően becsülték meg a szóban forgó két légszennyező anyagnak való kitettséggel összefüggő elhalálozások arányát.

A barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) kutatóinak eredményei szerint a szálló por és a nitrogén-dioxid légköri koncentrációinak küszöbértékre való csökkentésével évente csaknem 52 ezer ember idő előtti halálát lehetne megakadályozni Európában.

Az eredmények szerint Spanyolország, Belgium, Olaszország és Franciaország nagyvárosaiban a legmagasabb a nitrogén-dioxid-kitettséggel összefüggő halálozások aránya, míg a szálló por esetében az olaszországi Pó-síkság, Lengyelország déli része és Kelet-Csehország áll az élen.
A két vizsgált légszennyező anyaggal összefüggő elhalálozások aránya az észak-európai városokban a legalacsonyabb.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?