MEDICINA

A D-vitamin még a fogyást is segíti?

A D-vitamin a szervezet egészét támogatja, a csontok egészségétől kezdve az immunrendszer optimális mûködéséig. A legújabb kutatások szerint a hízás és fogyás folyamataiban is szerepet játszik.
  • Szerző: Ripost

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyet egyrészt a D-vitamin tartalmú ételekből, például a tojásból, a tejtermékekből, és a halakból tud felvenni a szervezet, másrészt viszont a napsütés hatására képződik a bőrben. Ha azonban valamiért nem jutunk hozzá elegendő mennyiséghez belőle (és ez sajnos telente a magyar lakosság nagy többségére igaz), akkor érdemes táplálékkiegészítők segítségével bevinni a szervezetbe.

Már csak azért is, mert a legújabb kutatások szerint a D-vitamin segíthet a fogyásban. Több kutatás is rámutat, hogy a D-vitamin szint emelkedésével csökkent a szervezetben raktározott zsír mennyisége. Egy 218 fős kutatás szerint azok a résztvevők, akik a diéta mellett D-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt szedtek, egy év alatt átlagosan 3.2 kilóval fogytak többet, mint a placebót szedő társaik. Egy másik, 4600 idősebb hölgy részvételével lezajlott kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy kevesebbet híztak azok a hölgyek, akiknek a szervezetében elegendő D-vitamin volt. Egy másik vizsgálat szerint az agynak D-vitaminra van szüksége ahhoz, hogy kontrollálja az éhségrohamokat.

Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől naptej nélkül napozz – ez ugyanolyan veszélyes, mint eddig! Reggel és késő délután azonban sétálhatsz egy kicsit a szórt fényben, hogy elegendő D-vitaminhoz juss. Ezen kívül pedig nem árt időnként laborvizsgálattal ellenőriztetni a D-vitamin szintedet. Ha hiány mutatkozik, az orvos javasolja majd D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők szedését. Az étrendedbe pedig kerüljenek be a D-vitamin tartalmú élelmiszerek, vagyis a tej, a sajt, a tejtermékek, a halak, és a tojás.

 

És ezeket olvastad már?