Létrehozva: 2022.01.20.

Ha így főzöd, sosem fog megrepedni a virsli

Kellemetlen, amikor a virsli szétrepedve kerül a tányérra. De mit tehetünk, hogy ne történhessen meg velünk ez az alapvető konyhai baki?

Szerző H. G.

A virsli a kezdő szakácsok kedvenc étele, hiszen nem is lehetne egyszerűbb elkészíteni. Legalábbis elméletben, hiszen amilyen egyszerűnek tűnik a virslifőzés, annyira könnyű elrontani. Hiszen nem túl esztétikus, amikor a húsrudacska szétrepedve kerül ki a főzővízből, egyenesen a tányérunkra. De vajon mi lehet a tökéletes, roppanós, ízletesre főtt virsli titka? Profi szakácsokat kérdeztünk, hogyan kell valóban jól elkészíteni ezt az ínycsiklandó reggelit.

Roppanós, ízgazdag, forró – ilyen az igazán tökéletes virsli
Fotó: Pixabay.com

Nem feltétlenül kell főzni!

Kevesen vannak vele tisztában, hogy a virsli a legtöbbször nem nyers, hanem főtt, füstölt, hőkezelt húspépből álló húskészítmény, amelynek legközelebbi rokona a párizsi. (Ha mégis nyers lenne, azt a csomagoláson jelölni szokták, erre érdemes mindig odafigyelni.) Épp ezért nem kell a szó hagyományos értelmében megfőzni, csak alaposan átforrósítani. Ha túl sokáig lobogva forró vízben főzzük, akkor egyrészt kifőzzük az ízét, másrészt pedig könnyen szétreped, és máris veszít az élvezeti értékéből.

Nem mindegy hogy bőrös vagy műbeles virslit veszünk
Fotó: Pixabay.com

Bőrös és műbeles virsli

A virsliknek alapvetően két fajtája létezik, a bőrös és a műbeles virsli. A bőrös virslit általában természetes bélbe, például juhbélbe töltik, míg a műbeles virsli külső burka műanyagból készül. A közhiedelemmel ellentétben egyébként a műbeles virsli sem feltétlenül rosszabb minőségű – van belőle kifejezetten minőségi is, ami remek választás lehet azoknak a virslikedvelőknek, akik a természetes béltől idegenkednek.

Így fő tökéletesre a virsli

Az első fontos kérdés, hogy „meghámozzuk”-e a virslit főzés előtt. A műbelesekről érdemesebb lehúzni a műanyag borítást, már csak azért is, nehogy a forró vízben káros anyagok oldódjanak ki belőle. A természetes bélbe töltött, például a frankfurti, a bajor vagy a bécsi fajta nem szorul rá erre a műveletre, és nem is lenne egyszerű lecsupaszítani. Viszont ez a fajta virsli könnyebben szétreped, mint műbeles változatai.

Tudtad, hogy nem kell sokáig főzni, inkább csak átmelegíteni?
Fotó: Pixabay.com

A virslit annyi vízben kell feltenni a tűzhelyre, amennyi éppen ellepi, és amikor a víz gyöngyözni kezd, már el is zárhatjuk a lángot alatta. Ezután lefedve, 3-4 percig hagyjuk állni, hogy a nagyjából 90 Celsius-fokos vízben alaposan átmelegedjen. Ennél tovább viszont ne hagyjuk a vízben, nehogy elveszítse az ízét. Mihamarabb tálaljuk mustárral, ketchuppel, tormával.

Ennek az ételnek az egyik remek tulajdonsága, hogy mikrohullámú sütőben is elkészíthető. Egyszerűen csak tegyél egy kevés vizet egy mikróban is használható edény aljára, tedd bele a virsliket, és 30-60 percig mikrózd. Nagyobb mennyiségű virsli elkészítéséhez természetesen több időre van szükség, és jó, ha félidőben kicsit átforgatod a virsliket.

origo.hu

Drámai meccsen botlott megint hatalmasat a BL-ben a Paris Saint-Germain

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

borsonline.hu

Fokozódik a botrány: máris megjött T. Danny válasza az exének, Kecskés Enikőnek

mandiner.hu

Ady Endre. Micsoda nagy költő, micsoda hitvány ember!

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

origo.hu

Félmeztelenül fotózták a Miss Balaton győztesét

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 8.: a Kos újrakezd valamit, a Mérlegnek szerencsés napja lesz

ripost.hu

Tudsz-e annyit, hogy leérettségizz ebből a tantárgyból? Kvíz

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

Nem várt helyre került a bodza, ilyen finomat még nem ettél

FAZÉK

3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet