FAZÉK

Tzatziki az uborkás ételek királynője, a legjobb választás, ha diétázol

Ez az isteni saláta átvezet a fogyókúra legkeményebb állomásain. A tzatziki bombasztikusan finom, és mennyiségi megkötés nélkül fogyaszthatod akár este is! Vigyáz a vonalaidra! Mutatjuk, hogyan készítsd, hogy a legfinomabb legyen!
címkék:
  • Szerző:

A tzatziki nem véletlenül módfelett népszerű itthon is: öntetként, de önmagában salátaként is tökéletesen megállja a helyét, az uborka és a natúr joghurt istenien egészítik ki egymást, ráadásul ez a finomság egyáltalán nem hizlal. Simán beillesztheted a diétádba is, eszméletlenül feldobja a sült csirkemellet, de a salátádhoz is nagyszerű kiegészítő. Az eredeti tzatziki receptjében fehérbor-ecet és kapor is szerepel, de ebben az ételben az a nagyszerű, hogy a saját ízlésed szerint is variálhatod; itthon általában kimarad belőle az ecet, és sokan a kaprot is elhagyják; mások egy csipet tejföllel is megbolondítják, hogy krémesebb legyen (de akkor már nem diétás). Görögországban előételként, salátaként is fogyasztják, és nem mellesleg gyros kihagyhatatlan összetevője. Akár reggelire egy pirítós mellé, akár a salátádra is jó választás lehet; és tényleg percek alatt készen van. Mutatjuk a receptet!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 db kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál citromlé
  • 40 dkg görög joghurt
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál apróra vágott kapor

Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  • Első körben reszeld le nagy lyukú reszelőn a kígyóuborkát héjastul; sózd meg, takard le, és tedd a hűtőbe. Legalább egy órát álljon, de akkor az igazi, ha egész éjszaka ott marad.
  • Szűrd le egy kis lyukú szűrőn a joghurtot; hagyd alaposan lecsöpögni. Közben zúzd apróra a fokhagymát.
  • Alaposan nyomkodd ki az uborkát, hogy minél kevesebb leve maradjon. Utána add a joghurthoz a fokhagymát, az olívaolajat, a citromlevet, és keverd össze az egészet az uborkával és a kaporral. Kifejezetten jót tesz a tzatzikinek, ha pár órát áll a hűtőben, így jobban összeérnek az ízek. Tálaláskor még tehetsz a tetejére egy kevés olívaolajat.

címkék:
És ezeket olvastad már?