RETRO RÁDIÓ

A sütőpor vagy szódabikarbóna jobb a piskótába? Most kiderül az igazság

A sütőpor vagy szódabikarbóna jobb a piskótába? Most kiderül az igazság
Létrehozva2021. 09. 16. 18:00

Sok háziasszony szerint a jó piskóta titka a szódabikarbóna, mások úgy vélik, csak sütőporral lesz tökéletes. Utánajártunk, mi az igazság...

Örök vita a háziasszonyok között, hogy vajon sütőpor vagy szódabikarbóna a jobb a piskótatésztába? A szódabikarbóna-pártiak szerint nagyanyáink nem használtak sütőport, és sokkal omlósabbak, finomabbak voltak a tészták. A sütőpor kedvelői viszont azt mondják, hogy sokkal egyszerűbb adagolni, így biztosan jó lesz a piskótatészta; ráadásul a sütőpor már 1925-ben forgalomba került, és csak megszokásból nem használták a régi asszonyok. De mi lehet az igazság a nagy „sütőpor vagy szódabikarbóna” harcban? A titok nyitja a tészta nedvességtartalmának megőrzése...

Szódabikarbóna vagy sütőpor a tökéletes piskóta titka? Fotó: Pixabay.com

A sütőpor a szódabikarbónával ellentétben nem csupán lúgos, hanem savas összetevőket is tartalmaz. Ezek azért kerültek bele, hogy felgyorsítsák a szódabikarbóna buborékosító folyamatait, vagyis gyorsan és tényleg megbízhatóan felfújódik a tészta a sütőben – ám sokkal hamarabb össze is esik, ráadásul az ezzel készült sütit nem érdemes sokáig tárolni, mert hamar kiszárad.

Sütőporral hamar kiszárad a tészta. Fotó: Pixabay.com

A szódabikarbónával készült piskóta ellenben sokáig friss marad, nem szárad ki másnapra, és az állaga nem lesz fullasztó, hiszen sokáig megőrzi a nedvességtartalmát. Bár az tény, hogy önmagában valóban nem olyan hatásos, mint a sütőpor, és az is igaz, hogy szükség van némi savas összetevőre ahhoz, hogy gyorsan beinduljanak a gázképződési folyamatok, és egyenletesen, magasra felfújódjon a tészta a sütőben.

A tortákat érdemes szódabikarbónával sütni, hogy erősebb legyen a lap, és megtartsa a krémet. Fotó: Pixabay.com

Erre pedig a leghatékonyabb összetevő a joghurt, melynek enyhe savai beindítják a szódabikarbóna gázképződését. A tészta egyenletesen fújódik fel, de nem olyan túlzó mértékben, mint a sütőpor esetében. Így akkor sem esik össze a piskótatészta, ha már kihűlt. Sokan emiatt tortákhoz kizárólag szódabikarbónát használnak, mert az így készült tészta jobban megtartja a krémet. Ha tutira akarsz menni, akkor a piskótát valamilyen zsiradékkal, például vajjal is lágyíthatod, így nem lesz porózus a tészta. Persze, ha nincs otthon vaj és joghurt, sütőporral is készítheted a piskótát, de ha igazán különleges és tökéletes sütit szeretnél, érdemesebb a szódabikarbóna, joghurt és vaj kombinációt használnod.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.