FAZÉK

Így lesz szuper ropogós a sült krumpli, mutatjuk a trükköt!

Szeretnéd, ha otthon is olyan ropogósra sülne a sült krumpli mint a gyorséttermekben? Ennek is megvan a trükkje, de egyszerűbb, mint hinnéd! Mutatjuk!

Vajon mi a kívül ropogós, belül puha sült krumpli titka? A szakácsok állítják, hogy otthon a tűzhelyen, sőt, akár a sütőben is elkészítheted, csak egy-két apró szabályt kell betartanod hozzá. Először is érdemes minőségi alapanyagokat választanod. A kissé már szottyadt krumpliból, a piros héjú burgonyából és az újkrumpliból nem lesz jó sült krumpli. Válaszd a kifejezetten sütéshez ajánlott fajtákat, és az ép, feszes krumpliszemeket, és vegyél hozzá kifejezetten bő olajban sütéshez ajánlott, minőségi étolajat ( az extra szűz olívaolajat hagyd meg inkább a salátákhoz). De a sült krumpli készítésének is megvannak a maga apró trükkjei.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sült krumpli 01

Olyan lesz a sült krumplid, mint az étteremben! (Fotó: Pixabay.com)

Így készül a legropogósabb sült krumpli

 1. Mielőtt hozzákezdenél a krumplipucoláshoz, tölts meg egy nagyobb tálat vagy lábast hideg vízzel, és adj hozzá egy evőkanál citromlevet. Amint meghámoztad felvágtad a krumplit, azonnal tedd bele a citromos hideg vízbe, mert ha túl sokáig áll, azonnal oxidálódni kezd. Csak annyi burgonyát hámozz meg és vágj fel, amennyit fel is fogsz használni.
 2. Ha kész vagy a krumpli hámozásával és szeletelésével, öblítsd le a krumplidarabokat többször is hideg vízzel. Egészen addig folytasd az öblítést, amíg a vizet tisztán nem öntöd le róla – a lényeg, hogy a felesleges keményítőt eltávolítsd. Az utolsó öblítővizet hagyd rajta.
 3. Adj a vízhez még egy evőkanál citromlevet, és pár marék jégkockát, hogy alaposan lehűtse. Tedd az egészet a hűtőbe 30 percre: a hűtés miatt nem fog a külseje idő előtt barnára sülni, lesz idő, hogy a krumplidarabok belseje is alaposan megsüljön.
 4. A ropogós kérget dupla sütéssel alakítjuk ki: az első sütés során megsül a sült krumpli belseje, a második során pedig rásütjük a kérget. Vedd ki a krumplit a hűtőből, öntsd le róla a vizet, és papírtörlővel itasd fel a nedvességet a krumpliszeletekről. Ha ugyanis vizesen kerül bele az olajba, a forró olaj fröcskölhet, és sérüléseket okozhat.
 5. Először nagyjából 160 fokosra hevített olajban süsd a krumplit 6-8 percig, amíg lassan aranysárgára nem sül.
 6. Szűrőkanállal szedd ki a krumplit az olajból egy papírtörlővel bélelt tálba, és várj nagyjából 15 percet. Az olaj alatt kapcsold le a lángot.
 7. Forrósítsd fel újra az olajat, körülbelül 190 Celsius-fokra, és süsd benne 2-3 percig a krumplit. Végül szedd ki a sült krumplit szűrőkanállal egy tiszta papírtörlővel bélelt tálba, és máris tálalhatod!

Így süss egészséges sült krumplit olajszag nélkül!

Sült krumpli

A sütőben, kevés olajjal is sütheted. Amikor kezd aranyszínűvé sülni, vedd magasabbra a sütő hőmérsékletét! (Fotó: Pixabay.com)

Ha kalóriaszegényebb krumplit szeretnél, és azt is elkerülnéd, hogy az egész konyha olajszagú legyen, készüljön a sült krumpli egyszerűen a sütőben!

 1. A hagyományos módszerhez hasonlóan tedd hideg, citromleves vízbe a megtisztított és felvágott krumplit, öblítsd le többször, majd jegyes, citromleves vízben tedd 30 percre a hűtőbe. Eddig teljesen megegyezik a két eljárás.
 2. Öntsd le a krumpliról a vizet és szárítsd meg alaposan a szeleteket papírtörlővel. Ha nedvesen kerül a sütőbe, gőz szabadul fel, és puha lesz a sült krumpli.
 3. Bélelj ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral. A krumplit forgasd össze alaposan egy-két evőkanál étolajjal, sóval és ízlés szerinti fűszerekkel, majd terítsd el egyenletesen a sütőpapírral kibélelt tepsin. Akkora tepsit válassz, hogy ne álljon rajta nagy kupacban a krumpli, inkább egy rétegben terüljön szét a felületén.
 4. Tedd a tepsit a 190 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, és süsd addig, amíg aranyszínűvé kezd válni (ez körülbelül 20-25 percig tart). Ekkor kapcsold feljebb a sütő hőmérsékletét, kb. 220 Celsius-fokra, és süsd a krumplit még 15-20 percig. A sült krumpli így olyan lesz, mintha olajban sütötted volna, de jóval kevesebb zsiradékkal készül el.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?