Nem először örvendezteti meg hatalmas követőtáborát különleges recepttel Boros Vali. A szabolcsi csodaháziasszony ismét remekelt; ezúttal egy olyan ketchupot készített, aminek a látványától tátva marad mindenki szája...
Ha eddig azt hitted, hogy a ketchup csak piros lehet, gondold át újra! Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony megmutatta követőtáborának, hogy a sárga ketchup is lehet ugyanolyan finom, ha nem mennyeibb, mint a hagyományos. A titok nyitja, hogy Valika idén nem csupán piros, de sárga paradicsomból is készített ebből a házi finomságból. Ahogy azt megszokhattuk, a recept ezúttal is különleges: a pikáns sárga ketchup nem csupán színében, ízében is újat mutat. Lássuk, hogyan készül!
Hozzávalók:
3 kg sárga paradicsom
4 db alma
4 sárga paprika
4 sárga chili
fél zellergumó
1 evőkanál só
10 bazsalikom levél
2 evőkanál méz
1 evőkanál pektin
1 evőkanál keményítő
Elkészítés:
Alaposan mosd meg a paradicsomokat, majd tisztítsd meg, és darabold őket egy nagyobb fazékba. Darabold hozzá az almát, a paprikát, a chilit, a zellert. Mehet bele a bazsalikom és a só.
Alaposan főzd össze a hozzávalókat, majd add hozzá a két evőkanál mézet. Ezután jöhet a passzírozás vagy préselés. Valika lassúpréssel készítette a ketchupot, de ha nincs otthon ilyen géped, passzírozd le az alapanyagot.
Passzírozás után tedd vissza a tűzhelyre a levet, és főzd sűrűre. Tegyél hozzá egy evőkanál pektint és ugyanannyi keményítőt. Ezzel forrald még nyolc percig, majd vedd le a masszát a tűzről. Forrón töltsd kifertőtlenített üvegekbe, és dunsztold ki.