RETRO RÁDIÓ

Így főzd meg a kukoricát, hogy tökéletesen puha legyen

Így lesz tökéletes a csemegekukorica
Létrehozva2021. 06. 24. 16:40

Ha nyár, akkor főtt csemegekukorica! Ahhoz, hogy igazán omlós és finom legyen, nem elég csak simán feltenni főni a fazékban. Mutatjuk a trükköt!

A puha főtt kukorica gondolatára mindekinek összefut a nyál a szájában így nyáron; de sokszor megesik, hogy a végeredmény katasztrofális lesz. Pedig mindenki úgy tudja, hogy nincs is egyszerűbb annál, mint megfőzni a zsenge csemegekukoricát; ám pont ez okozza a kudarcot. Való igaz, hogy nem igényel bonyolult konyhaművészeti tudást, de néhány alapvető dologra oda kell figyelni, hogy tökéletes legyen. Mutatjuk a bevált trükköket!

Fotó: Getty Images

Már a vásárlásnál eldől

A puha főtt kukorica a jó alapanyaggal kezdődik. Fotó: Zsedrovits Enikő

A puha főtt kukorica titka a jó alapanyag: nem mindegy, hogy a piacon, a zöldségesnél melyik csöveket választod ki. Belefuthatsz olyan árusba is, aki takarmánykukoricát akar rád sózni, azt pedig, hiába minden trükk, nem tudod olyan édesre és omlósra készíteni, mint a csemegekukoricát. A kettő között a szín a különbség: a takarmánykukorica sötét, a csemege világos, vajszínű. Nézd meg, hogy friss-e az áru, ugyanis a több napja szedett kukoricán a szemek megkeményednek, és hosszú idő alatt sem puhulnak meg. A friss kukorica bajusza tapintásra nedves, és világos a színe; de megnézheted a szemeket is: egybe nyomd bele a körmödet, és ha fehér, tejszerű nedv jön ki előle, akkor friss az áru.

Nem is kell sokáig főzni

Teljesen felesleges 1-2 órán át főzni a csemegekukoricát. Fotó: Pixabay.com

Sokan úgy gondolják, hogy a kukoricát órákig kell főzni, pedig ez egyáltalán nem igaz, sőt: mindössze 7-15 perc elég ahhoz, hogy megpuhuljon. Viszont ettől a ponttól kezdve minél tovább főzöd, annál keményebb lesz. Fontos, hogy a főzővizet soha ne sózd meg, mert attól is megkeményednek a szemek, és mindig csak annyi vizet használj, amennyi a csöveket ellepi.

Ne dobd ki a leveleket

A puha főtt kukorica titka, hogy nem szabad kidobni a leveleket. Fotó: Pixabay,com

Sokan teljesen megpucolják a kukoricacsöveket, és úgy teszik fel főni. Így is puha lesz, de messze nem olyan omlós, no meg finom, mintha felhasználnád a csuhéját. Először is ne pucold meg teljesen a csöveket: távolítsd el a bajuszát, és a nagyobb csuhéleveleket szedd le; de a vékony burokleveleket hagyd a csövön. A többi levelet se dobd ki: béleld ki velük a lábas alját, mielőtt beletennéd a kukoricacsöveket. Így sokkal finomabb és puhább lesz a kukorica; pont olyan tökéletes, amilyennek lennie kell.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.