FAZÉK

Így olvaszd ki a mirelit halat, sokkal jobb lesz az íze!

A mirelit hal az egyik olyan étel, amiből mindig van egy adag a mélyhűtőben. De hogyan kell úgy kiolvasztani, hogy elkészítve hasonló legyen az íze a frissen fogott haléhoz? Megmutatjuk a legjobb trükköket!

Ha halételekről beszélünk, a legjobb választás természetesen a frissen fogott hal húsa lenne. De sajnos nem túl sokan lakunk hangulatos mediterrán kikötővárosok közelében, ahol hétvégén a reggeli piacon vehetjük meg a hajnalban frissen fogott tengeri herkentyűket. Halat enni viszont egészséges. A táplálkozástudományi szakemberek szerint hetente egyszer jó, ha valamilyen halétel kerül az asztalra, hiszen a halak húsa tele van egészséges zsírsavakkal. A megoldás a mirelit hal, amit egyszerűen megvehetünk a szupermarketben, és hetekig eláll a mélyhűtőben. Már csak a kiolvasztás trükkjeit kell ismerni, hogy olyan finom legyen az étel, mintha frissen fogott halból készülne!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mirelit hal 01

Vajon beteheted a mikróba, hogy kiolvadjon?
Fotó: Pixabay.com

Szabad a mikróban kiolvasztani?

Erről megoszlik az ínyencek véleménye. Van, aki szerint a gyors, mikrós kiolvasztás megváltoztatja a halhús állagát, és ha nagyon vékonyra van szelve, akár elő is főzi kissé a halat. Hogy ez jót tesz-e mirelit hal ízének, azt rád bízzuk: próbáld ki, és szűrd le a megfelelő tapasztalatokat. De ha igazán friss ízű ételt szeretnél, ezt a kiolvasztási eljárást hagyd meg azokra a napokra, amikor végképp nincs időd arra várni, hogy a mirelit hal szépen, kíméletesen kiolvadjon. A halat a kiolvasztás fokozaton tedd be a mikróba, a sütő utasítása szerinti időre. Ha letelt az idő fele, kapcsold ki a mikrót, és fordítsd meg a halszeletet, majd tedd vissza ugyanennyi időre. Azonnal süsd vagy főzd meg, ne hagyd állni. A panírozott hal, például a halrudacska viszont semmilyen kiolvasztást nem igényel, fagyottan tedd a forró olajba vagy a sütőtepsibe.

Mirelit hal 02

Ha betartod a szabályokat, nagyon finom lesz az elkészült étel!
Fotó: Pixabay.com

Ilyen a kíméletes kiolvasztás

A mirelit hal legkíméletesebb kiolvasztási módja, ha az eredeti csomagolásával együtt beteszed egy tál vízbe. A víz hőmérséklete a szobahőmérsékletnél alig valamivel legyen melegebb. Az érzékeny halhús nem tűri jól a forró vizes kiolvasztást, sem pedig azt, ha kiolvasztás címén fél napig áll a hűtő alsó polcán. Akkor jó a halszelet, ha már valamennyire hajlékony. Azonnal használd fel, semmiképp ne tárold órákig a konyhapulton, és ne is fagyaszd vissza!

Vigyázz, ezt nem szereti a mirelit hal!

Ha elgondolkodtál azon, hogy levedd-e a mélyhűtős műanyag fóliát a halról, íme a gyors válasz: ne tedd! Ha ugyanis a halat csomagolás nélkül teszed a vízbe, megszívja magát vízzel, amit majd sütés-fűzés közben ereszt ki, egyenesen az ételbe. Az eredmény: állott pocsolyaíz és radírgumi állag. A kiolvasztást tehát mindig légmentesen záró műanyag tasakban, vagy műanyag fóliában végezd, és csak sütés vagy főzés előtt csomagold ki a halat!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?