FAZÉK

Ezért lesz pokoli az újramelegített kávé; inkább így igyad

A rendszeres kávéfogyasztók nagyon is jól tudják, hogy nem csupán rosszabb az íze, de sokkal keserűbb is. A tudománynak erre is van magyarázata, ahogyan arra is, mit lehet felmelegítés helyett tenni...
címkék:
  • Szerző:

Ha rendszeresen fogyasztasz otthon kávét, biztosan jártál már úgy, hogy megmaradt reggelről néhány adag, de az is előfordulhat, hogy munka közben kihűlt a reggel előkészített feketéd. Ilyenkor logikus, hogy az ember beteszi egy körre a mikróba – és ekkor jön a meglepetés. A kávé ugyanis sokkal keserűbb lesz, mint főzés után volt…

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Profimedia

Ráadásul teljesen mindegy, hogyan melegíted újra, mikróban, tűzhelyen egyaránt rettentő keserű lesz még a legminőségibb, legfinomabb kávé is. A kávébabok DNS-ébe ugyanis bele van kódolva, hogy a pörkölés, majd a melegítés hatására olyan savakat és egyéb összetevőket bocsássanak ki, amiktől egyre intenzívebb lesz a keserű íz. A frissen szüretelt kávészemek még tartalmaznak édes ízeket is – aztán a pörköléssel ez változik, a főzéstől pedig még keserűbb lesz a kávé, mondta a Huffington Post magazinnak Emily Rosenberg, egy kávéforgalmazó cég szakértője. Így logikus, hogy minél többször melegítesz fel egy kávét, annál keserűbb lesz az íze.

Kávé 02

Fotó: pixabay.com

A kávé újramelegítése a szakértő szerint pontosan ugyanaz, mint egy már készre sült tortát visszadugni a sütőbe: kiszáradna és teljesen tönkremenne, és persze az ízét is elvesztené. De akkor mostantól igyuk hidegen a kihűlt kávét? Természetesen erre nincs szükség; csak néhány dologra érdemes jobban odafigyelni.

Fogyás 02

Fotó: Pixabay.com

Érdemes első körben olyan kávéfőzőt beszerezni, ami melegen is tartja a feketét, vagy főzés után termoszban tárolni a folyadékot. Ha pedig muszáj mikróban megmelegíteni, vedd vissza a teljesítményt nyolcvan százalékra; tűzhelyen pedig lassú tűzön melegítsd fel. De a legegyszerűbb az, ha mindig annyi kávét főzöl, amennyit meg is fogsz inni. Így hosszabb és tartalmasabb szünetet tudsz tartani munka közben, és mindig friss, finom kávét ihatsz.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?