kulcsár edina
Még zamatosabb és krémesebb lesz így a kávéd.
Nincs is megnyugtatóbb a frissen gőzölgő kávé illatánál, sokan el sem tudják képzelni a reggeleiket egy napindító kávé nélkül. Ha számodra is a kávézás igazi szeánsz, amit szeretsz kiélvezni, olvasd el ezt a 7 isteni trükköt, amellyel még zamatosabbá, krémesebbé teheted kedvenc italodat!
A kávé főzővize mindig friss és hideg legyen. Ha raksz bele egy késhegynyi szódabikarbónát, lágyabbá teheted a rosszabb minőségű kemény csapvizet.
Ha szemes kávét használsz, a darálás és a főzés között minél kevesebb idő teljen el, mert időközben sokat veszít az aromájából is. A kávé szemes formában sem áll el korlátlan ideig, érdemes hűtőben vagy akár mélyhűtőben tárolni a hosszabb eltarthatóság érdekében.
A kávé hőmérséklete nagyon lényeges kérdés. Ha te is szereted hosszasan kortyolgatni, akkor figyelj arra, hogy ne üvegpohárból, hanem rendes porcelánbögréből idd a kávét, mivel az így sokkal lassabban fog kihűlni.
Ha imádod a tejeskávét és a tejhabot, tudnod kell, hogy minél zsírosabb a tej, annál jobb minőségű tejhabot tudsz készíteni. Felejtsd el a sovány tejeket, érezhető lesz a különbség ízben és állagban is! Más növényi tejekkel, mint például a zabtejjel is nagyon jó habot lehet készíteni!
Ha szereted az ízesített kávékat, ne költsd a pénzed drága szirupokra, amelyekben ráadásul nem kívánt adalékanyagok is lehetnek. Használj mézet vagy forró serpenyőben karamellizálj meg két evőkanál cukrot, és ízesítsd vele kedved szerint az italodat. Isteni finom lesz tőle a kávéd!
Kávéfőzőgépek esetében a rendszeres tisztítás elengedhetetlen, a vízkő ugyanis előbb-utóbb lerakódik a gép belsejében, és ez rossz hatással van a kávé minőségére is. Érdemes rendszeresen tisztítani az adott géphez való vízkőoldó tablettával, vagy ha nincs erre vonatkozó tiltás, akkor ecetes vízzel.
Instant kávé esetében ügyelni kell arra, hogy ne forrásban lévő vízzel öntsd le a kávéport! Ezzel ugyanis jelentősen veszít az aromájából, ezért szigorúan csak forró vízzel javasolt elkészíteni a kedvenc italodat.