Létrehozva: 2015.10.27.

Így készül nagyi gyógyító húslevese! Nem mindegy, mikor sózod!

A húsleves utánozhatatlan íze, ahogy nagymamánk készítette. Imádjuk hétvégén, ünnepnap, de remek gyógyszer is, ha betegek vagyunk! Íme, a tökéletes leves titka!

Az aranylóan gyöngyöző húsleves méltán az ünnepi asztalok nélkülözhetetlen fogása. Elkészítése mégis megosztja a háziasszonyokat, ahány ház, annyi szokás, annyiféle húsleves.  

Abban azonban mindenki egyetért, hogy a  jó húslevesnek  3 titka van:

1. Sok zöldség

Az igazán jó húslevesnek legalább hétféle zöldséget kell tartalmaznia! Sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, kelkáposzta, kelbimbó, TV paprika, paradicsom, krumpli, stb.... Minél több zöldséget teszel hozzá, annál finomabb lesz!

A zöldségekből számos tápanyag és vitamin oldódik ki!

2.  Jó minőségű, megfelelő mennyiségű hús

A húslevest többféle húsból főzheted. Van, aki a marhahúsra esküszik, míg mások a szárnyasokat részesítik előnyben, de készülhet húsos csontból is. A lényeg, hogy elegendő mennyiség kerüljön a leveses fazékba!

Főzés során kifő a húsokból, a csontokból a magnézium, a kalcium, a foszfor, a kálium, a zselatin és a kollagén, ami jótékonyan hat szervezetünkre!

3. Idő

Ha igazán jó húslevest akarsz főzni, minimum 5 órát kell rászánnod! Lassú tűz felett gyöngyöznie kell a levesnek!

Alacsony hőmérsékleten az értékes anyagok kifőnek a húsból, zöldségből, és a nagy része nem károsodik!

Húsleves

Hozzávalók:

  • Hús, zöldségek, fűszerek
  • Különböző fűszerekkel ízlésed szerint fokozhatod a húsleves ízét.  Az alapvető hozzávalók:  só, bors és lehetőleg saját készítésű ételízesítő. A további fűszerezésben azonban igencsak megoszlanak a vélemények. A háziasszonyok nagy része szerint az igazi húslevesbe nem kell több fűszer, míg mások szeretik a szerecsendiót, a gyömbért, szegfűszeget, a kurkumát, a curryt, a sáfrányt, valamint a zöld fűszereket is.

    Minél több a hozzávaló, annál gazdagabb íze lesz a húslevesnek!

    Így készítsd:

  • Alaposan tisztítsd és mosd meg a húst, majd tedd fel hideg vízbe főni.
  • Ha forr, szűrő segítségével szedd le a habját.
  • Ha elfőtt a habja, tedd hozzá a hagymát, fokhagymát és sózd meg.
  • Ha a hús félig megpuhult mehet a levesbe a megpucolt zöldségek és ízlésed szerinti fűszerek.
  • Tedd a tűzhelyt alacsony hőfokra és  főzd még legalább 4 órán keresztül.
  •  

    Ezért gyógyít a húsleves!

    A húsleves gyógyító hatását nemcsak a népi gyógyászat, hanem ebben a témában végzett kutatások is alátámasztják. Általános roboráló, immunerősítő hatását tudományosan is bebizonyították. A  forró, gazdagon elkészített húsleves enyhíti az influenza tüneteit, jótékonyan befolyásolják a fehérvérsejtek viselkedését is.

    További fortélyok:

    A legjobb ételízesítő, amit magad készítesz.

  • A húsok felöntéséhez kizárólag hideg vizet használj!
  • Ha a vöröshagymát héjastul teszed a levesbe, szép színe lesz az ételnek!
  • Fűszereket tedd teaáztató kosárkába, így nem kell külön leszűrnöd a levest !
  • Ha aggódsz a hús minősége miatt, forrás után cseréld ki alatta a vizet!
  •  
  • Ha megmarad a húslevesből, fagyaszd le, remekül használhatod később szószok, mártások, húsok ízesítéséhez!
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek