Létrehozva: 2020.09.26.

Így készül az adalékmentes leveskocka otthon

Szívesen dobsz a levesbe, de más ételekbe is leveskockát az íze kedvéért? Készítsd el otthon ezt a praktikus ízesítőt, és pontosan tudni fogod azt is, mi kerül bele.

Szerző Horváth Gabi

A leveskockának minden konyhában ott a helye. Nem csak a levesek ízét javítja, hanem az mártások, sőt, akár más jellegű ételek aromáját is fel tudod vele javítani, sőt az alaplé is egy perc alatt kész, ha forró vízbe dobod. Ha eddig azért nem vettél leveskockát, mert féltél az esetleg benne levő adalékanyagoktól, akkor készítsd el otthon: így pontosan tudod, mi kerül bele, és az ízes sem az ízfokozóktól, hanem a tápanyagokban gazdag zöldségektől lesz tökéletes. Mutatjuk is a trükköt.

Házi leveskocka

Hozzávalók:

Fotó: Pixabay.com

  • 80 dkg vegyes leveszöldség, pl. sárgarépa, fehérrépa, szárzeller, zeller, karalábé
  • 20 dkg káposzta
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 maréknyi friss zöldfűszer, pl. petrezselyemzöld
  • 1 dl víz
  • összesen 3-4 teáskanál szárított zöldfűszer, pl. oregano, kakukkfű, majoranna, babérlevél, bazsalikom, rozmaring, stb.
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál só
  • Így készítsd el:

  • A megtisztított zöldségeket aprítsd fel robotgépben.
  • Egy lábasban hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat, és párold meg rajta a zöldséget. Közben ízesítsd sóval, a zöldfűszerekkel, és adj hozzá 1 dl vizet.
  • Kevergetve, lassú tűzön párold kb. fél órát, majd hagyd hűlni, végül botmixerrel vagy turmixban aprítsd sima masszává.
  • Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és simítsd el rajta a zöldséges masszát. Tegyél rá egy másik sütőpapírt, vagy műanyag fóliát, és sodrófával lapítsd vékonyra.
  • Ha teljesen kihűlt tedd a tepsit a fagyasztóba, és mikor a massza nagyjából 2 óra alatt közepesen keményre fagyott, vágd kockákra.
  • Ha kicsi a fagyasztód, nyomkodd a masszát jégkockatartóba, és így fagyaszd le.
  • A kockákat tedd egy lezárható zacskóba vagy műanyag dobozba, és tárold a mélyhűtőben. Amikor pedig levest készítesz, egyszerűen dobd bele a tűzhelyen levő, forró ételbe. Mivel a leveskocka maga is sós, ezt vedd figyelembe az étel sózásánál.
  • Szerző Horváth Gabi

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

    origo.hu

    Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

    metropol.hu

    Így változtak a Házasság első látásra szereplői

    mandiner.hu

    Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

    life.hu

    Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

    vg.hu

    Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

    origo.hu

    Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

    mindmegette.hu

    Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

    ripost.hu

    Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

    ripost.hu

    Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

    ripost.hu

    Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk