FAZÉK

Így kell befőzni az eperlekvárt, hogy sokáig piros maradjon

Eperügyben most van a nagyüzem, aki hozzájut az idén kissé drága gyümölcshöz, befőz és befőz. De ha már rászánjuk az időt, az energiát, a pénzt, sikerüljön jól az a lekvár!
  • Szerző: D.K.

A magyar háziasszonyok leginkább lekvár formájában teszik el télire az illatos epret, azt pedig bátran ki lehet jelenteni, hogy ez egy nagyon változatos műfaj.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az epret mindig alaposan mossuk meg és válogassuk ki az egészséges szemeket. (Fotó: Ripost)

Ahány ház, annyi szokás, és épp annyiféleképpen készül az eperlekvár is. Mindenkinek van jól bevált módszere, amihez ragaszkodik. Csakhogy az igazi háziasszony sosem rest tanulni – szerencsére az internet korszakában ennél nincs is egyszerűbb! A Vali hagyományos konyhája nevű Facebook-csoportban szívesen lesnek el egymástól jól bevált praktikákat a nők.

Lehet kérdezni is, néhány percen belül profi háziasszonyok zúdítják majd a jobbnál jobb ötleteket az adott probléma megoldására. Így történt ez a minap is, amikor egy lekvárfőzésben kevésbé gyakorlott fiatalasszony azt kérdezte a csoporttársaktól: hogyan kell úgy befőzni az epret, hogy a lekvár sokáig piros maradjon. Lássuk, milyen tanácsok, praktikák érkeztek!

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gabriella Bihari (@biharig) által megosztott bejegyzés,

 

Én pici citromsavat teszek hozzá, az megőrzi a színét.” (Szőkéné)

 

„Pár csepp citrom.” (Ildikó)

„Az üvegeket nemcsak kimosom, hanem mindig alaposan kifőzöm, hogy sterilek legyenek. Így kisebb az esélye, hogy betöltés után oxidálódni, azaz romlani-barnulni kezd a lekvár.” (Katalin)

Csak steril üvegekbe töltsünk lekvárt (Fotó: Ripost)

„Nálunk is a citromsav a nyerő.” (Anna)

 

„Én az epret lefagyasztom, a lekvárt mindig frissen főzöm!” (Ildikó)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Egészségesebb receptek (@egeszsegesebb_receptek) által megosztott bejegyzés,

„Én tavaly főztem, bebarnult. Soha többé nem főzök eperlekvárt…” (Mária)

 

„Az én lekvárom 6 éves. Világos, szép, finom. Őszinte legyek? Gőzöm nincs, hogy csináltam. Mint mindig, úgy. Biztos függ a gyümölcstől is…” (Csilla)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vadaskert Vendéglő Kávézó (@vadaskert_kavezo) által megosztott bejegyzés,

„Azt hiszem a titka a főzési időtől függ. Nem szabad túl főzni! Minden lekvár attól sötétedik be, hogy túl sokáig van főzve, mert a benne lévő cukor lassan karamellizálódik. Persze ajánlatos mindig egy kis citromsavat is tenni bele. Egyik évben véletlen kénport tettem bele, citromsav helyett, egy évig nem is mertem kibontani, de csodák csodájára így sem sötétedett be. Utólag hallottam, hogy nyugodtan lehet enni belőle, hiszen a savanyúságokba is szoktak ként tenni.„ (Edit)

„Citromsav kell bele! Van egy 4 éves eperlekvárom. Szép piros még mindig…” (Éva)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@berni_life által megosztott bejegyzés,

„Én Haas eperhez való tartósítót használtam. A tavalyi lekvárnak még mindig szép színe van. De egy másik fajta zselésítőtől megbarnult. Nem gusztusos.” (Kissné)

 

„A cukrot csak a vége felé kell beletenni, így az nem karamellizálódik meg, és így szép marad a színe.” (Kathy)

 

„1 citromot facsarok bele a vége felé” (Bogi)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rudolf Reiter (@rudolf.reiter) által megosztott bejegyzés,

„Nekem még van eperlekvárom a tavalyiból, és nagyon szép a színe. Én citromlevet csavarok mindenféle gyümölcsre, mielőtt felteszem főni. 5 kg gyümölcshöz kb. 4 citrom leve szükséges.” (Erzsébet)

„A citrom nemcsak a színmegőrzésben, hanem a tartósításban, illetve a zselésítésben is segít. Kb. 5 liter lekvárhoz teszek 1-et. Az eperlekvár egyébként barnán is jó, csak kevésbé esztétikus. Citrommal minden megtartja a színét.„ (Olga)

És ezeket olvastad már?