OTTHONKA

A citromsav az új szódabikarbóna: elképesztő hatóerő

Az ezerarcú szódabikarbóna mellett szerényen meghúzódik egy másik, hasonlóan olcsó és hasonlóan sokoldalú tisztítószer. Jöhet a citromsav!
címkék:

A citromsavat ugyanúgy a bioboltokban tudod beszerezni, mint a szódabikarbónát, és legalább olyan hasznos természetes tisztítószer is. Igaz, kémhatásban a skála másik végén áll, a szódabikarbóna ugyanis lúgos, míg a citromsav savas. Ez a szer minden olyasmire felhasználható, ahol az ecet is segítene: a mészkő és a márvány kivételével szinte bármilyen felületről lemarja a lerakódást és a koszt, eltünteti a penészt, de még a vízkövet is. Lássuk, hol vetheted be!

citromsav01

Fotó: Pixabay.com

Kipucolja a kávéfőzőt

Ha vízköves a kávéfőződ, töltsd fel vízzel, majd adj hozzá egy-két teáskanál citromsavat. Főzd le az adagot, mintha kávét főznél, majd öblítsd ki a kávéfőzőt, és ismételd meg az eljárást, immár csak tiszta vízzel.

Ragyogni fog a vécécsésze

A legegyszerűbb, természetes vécétisztító: tegyél egy evőkanál citromsavat a csészébe, és keféld át a vécékefével. A vízbe is jusson egy evőkanálnyi. Húsz perc múlva leöblítheted, és kész is vagy.

Felszabadítja a mosogatógépet

A mosogatógép tisztítása nem egyszerű – kivéve persze, ha kéznél van a citromsav. Töltsd fel a mosogatószer helyét egy-két evőkanál citromsavval, majd indíts el egy forróvizes mosogatást edények nélkül. Az összes gusztustalan lerakódás el fog tűnni.

Citromsav02

Fotó: Pixabay.comcitromsav

Lepattan a vízkő

A fürdőszobai szaniterekről is percek alatt eltávolíthatod a vízkövet, ha a szivacsra kevés citromsavat szórsz, majd ezzel súrolod át a csapot és környékét. Takarítás közben viselj gumikesztyűt!

A legjobb felülettisztító

Tölts meg egy szórófejes üveget melegvízzel, és adj hozzá egy-két evőkanál citromsavat, máris kész a szer, amitől ragyogni fog a padló és a konyhapult. Természetes kövekre, például mészkőre, márványra és gránitra ne használd, mert a sav károsíthatja őket!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?