OTTHONKA

Nagyon bizarr módon termeszt paradicsomot a jászsági háziasszony

Annamária fejjel lefelé lógatva neveli a lecsónak valót, azaz a paprika és paradicsom palántákat.
  • Szerző: D.K

Kapott már hideget és meleget a Jászságban élő és gazdálkodó Annamária azért a különös módszerért, ahogy paprika és paradicsompalántáit neveli. Ugyanis évek óta nem a kertbe – vagy legalábbis nem csak oda – ülteti a töveket, hanem közvetlenül háza közelébe, mégpedig az ereszről, a párkányról vagy épp a cseresznyefáról lelógatva. És nem elég, hogy cserépben, de egész pontosan fejjel lefelé pozícióban! Mindezt pedig egy speciális ültető eljárással oldja meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Annamária szeretettel neveli fejjel lefelé a paradicsomot és a paprikát, növényei pedig meghálálják a gondoskodást! (Fotó: Nagyné Gál Annamária)

Bár akad kritikusa bőven – sokak szerint kínzás egy maréknyi földben tartva azt elvárni a paprikától, paradicsomtól, hogy bőven teremjen –, a módszer neki bevált. A sok hitetlenkedő, vagy éppen ellendrukker kedvéért pedig évek óta végigfotózza ültetvénye nyarát, lépésről lépésre megmutatva, milyen szépen fejlődnek és teremnek fejjel lefelé a paradicsomok.

A napokban még a speciális ültetéstechnikát is végigfotózta Annamária, hátha akadnak olyanok, akik szintén szívesen kísérleteznének a módszerrel. Praktikáját a háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája Facebook csoportban osztotta meg.

Csak ügyesen! (Fotó: Nagyné Gál Annamária)

Lépések:

1. Vágjunk szúnyoghálóból a cserép aljának átmérőjénél kicsit szélesebb kört. A hálót annyi helyen vágjuk be, ahány lyuk a cserép alján van.

2. A cserépen található lyukakon óvatosan bujtassuk át a palánták gyökérzetét alulról befelé, majd – már a cserépen belül – igazítsuk a gyökerek köré a hálót. Ez fogja megakadályozni, hogy később kiperegjen a föld.

3. Töltsük fel földdel a cserepet és akasszuk fel a kiválasztott helyre – itt lehetőleg a nap jelentős részében árnyék legyen. Locsoljuk be a palántát.

(Fotó: Nagyné Gál Annamária)

 

Annamária elismeri, hogy a lógatós-módszer valóban nem ad lecsóbefőzéshez elegendő mennyiségű zöldséget, de sok örömet igen, mégpedig azáltal, hogy a növények egészen testközelbe kerülnek. Így mindig könnyen le lehet szedni a tövekről egy-egy szem paprikát vagy paradicsomot a reggeli vajas kenyérhez. Ráadásul olyanok is ültethetnek így paradicsomot, akiknek nincs kertjük, de van egy icipici teraszuk!

Májusban ekkora a kis paprika, júliusra hatalmasra nő a termés! (Fotó: Nagyné Gál Annamária)

Sokszor vádolják az ügyes háziasszonyt azzal, hogy megerőszakolja, kínozza a növényt. Szerinte ez biztos nem igaz, hiszen nála a fejjel lefelé nevelt palánták szépen és dúsan teremnek minden évben. Meglepő módon a cserépnyi föld sem kevés a paradicsomoknak és fantasztikus, hogy nem kell kapálni, mivel a cserépben nem nőnek gyomok. Arra viszont oda kell figyelni, hogy ne lógjanak tűző napon a palánták, közvetlen fényt csak néhány órára kapjanak. A rendszeres locsolásról pedig gondoskodni kell!

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?