FAZÉK

Hungarikum lett a gulyás! Itt a legjobb recept

A gulyásleves nem véletlenül lett a nemzeti eledelünk és a külföldiek körében is a legnépszerûbb fogás. Ennek az egyszerûen elkészíthető finomságnak sokféle változata létezik, de most, hogy ekkora elismerés érte ezt az ételt, megmutatjuk a legnépszerûbb receptet.
  • Szerző: Ripost

A Hungarikum Bizottság keddi döntése alapján a hungarikumok gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter indoklása szerint a gulyásleves világszerte ismert magyar ételként jelentős hatást gyakorol a hazai vendéglátásra és a turizmusra, a pálos rend csaknem nyolc évszázada meghatározó szerepet tölt be a magyar nemzet történelmében és kultúrájában, a 240 éves hollóházi porcelán pedig sokszínű, egyedi forma- és dekorvilágának köszönheti az elismerést. Ezzel a bővítéssel hetvenre nőtt a hungarikumok száma.

Mitől lesz jó ez a leves?

Eredetileg ugyan a gulyás három összetevőből készült: marhahús, hagyma és krumpli, de sokféleképpen ki lehet egészíteni, hiszen ahány ház, annyi szokás. Vannak, akik esküsznek, hogy a jó gulyásleves titka a többfajta hús, míg mások szerint zöldségek is kellenek a jó ízekhez. Egy dologban azonban nincs különbség, a gulyáslevest tilos berántani!

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhalábszár 2 centis kockákra vágva
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagy db sárgarépa karikázva
  • 1 nagy db fehérrépa karikázva
  • 1 kis db zeller kockára vágva
  • 40 dkg burgonya kockára vágva
  • 1 ek fűszerpaprika (ízlés szerint egy kis csípős)
  • 1 ek só
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 kis db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek disznózsír
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 5 db zellerlevél

Elkészítés:

Vágjuk apróra a hagymát és a zsiradékon pirítsuk le. Tegyük hozzá a paprikát és a paradicsomot, majd főzzük össze. A kockára vágott húst tegyük a pörköltalapba, forgassuk, míg a hús kifehéredik. Tegyük hozzá a pirospaprikát és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Nyomjuk hozzá a fokhagymát és dobjuk rá a fűszereket. Körülbelül 40 perc után, amikor a hús félig megpuhult, adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket. Mielőtt kész lenne, mehet hozzá a krumpli, öntsünk alá még vizet, ha szükséges. Ha elkészült apróra vágott petrezselymet szórjunk a tetejére!

Így készül a csipetke: Megoszlanak a vélemények, kell-e a gulyáslevesbe csipetke, ha igazán tartalmas levest szeretnénk főzni, tegyünk hozzá! Pillanatok alatt elkészíthetjük: 5 kanál lisztet keverjünk össze egy tojással, csipet sóval és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Gyúrjuk laposra és csipegessük apró darabokra!

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?