RETRO RÁDIÓ

Ezért kell szódabikarbóna az alufóliában sült krumplihoz

Héjában sült krumpli 01
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2021. 06. 17. 09:30

Kedvenced a héjában sült krumpli? Úgy szereted, ha kívül ropogós, belül pedig szinte szétomlik a szádban? Nos, van egy remek tippünk!

A héjában sült krumpli egyszerű, de szuperfinom étel. Legalábbis, ha ismered a trükkjét, mert amilyen egyszerű, olyan könnyű elrontani ezt a könnyen elkészíthető, tápláló ebédet vagy vacsorát. A legtöbben túl hamar veszik ki a sütőből az alufóliába csomagolt egész krumplikat, mert sokallják a sütési időt, vagy épp túlsütik. Ilyenkor pedig vagy kemény marad a krumpli, vagy túlságosan megpuhul, és nem lesz tökéletes az állaga. Pedig akkor a legfinomabb, ha kívül ropogósra sül, belül pedig szinte habosan könnyű.

A legfinomabb héjában sült krumpli titkos hozzávalója a szódabikarbóna!
Fotó: Pixabay.com

Ha eltalálod, meddig kell sütni, mindenféle feltéttel nagyon ízletes fogás lesz belőle: kerülhet rá tejföl, sajt, zöldségek, egy kis vaj, vagy akár paradicsomos chilis bab, esetleg sonka vagy sült csirkehús. Nem csoda, hogy rengeteg büfé és street food truck kedvenc étele ez a fogás, a vevő pedig a feltétek hosszú listájából válogathat. Ráadásul egy nagyobb krumpli valamilyen laktató, kalóriaszegény feltéttel, például egy kis hússal, zöldségekkel és egy fűszeres öntettel hamar megtölti a gyomrod, és jó időre eltelít. Vagyis a héjában sült krumpli egy kifejezetten diétabarát fogás – már csak azért is, mert az öntettől eltekintve szinte teljesen zsírmentes. Az persze nem mindegy, hogy mit teszel rá, de zöldségekkel megtömve nem fog keresztbe tenni a diétádnak.

A tökéletes héjában sült krumpli trükkje

A tökéletesen ropogós héjában sült krumpli titka a már sokszor kipróbált szódabikarbóna. Bizony, egy újabb használati terület a háztartás jolly jokere számára. A csodatévő fogás: sütés előtt készíts oda egy lábas vizet egy kávéskanálnyi szódabikarbónával. Tedd a vízbe a krumplit, forrald fel, és főzd benne félkészre a krumpliszemeket. Ezután vedd ki a krumplit a vízből, tedd a tepsire, és így told be a sütőbe.

Egy kevés vajjal és durva szemű sóval is nagyon finom!
Fotó: Pixabay.com

Mit tud a szódabikarbóna?

A szódabikarbóna lebontja a krumpliban levő pektint, és a víz felszínére tereli a keményítőt. Így a burgonya héja ropogós és aranybarna lesz – méghozzá annyira ropogós, mint soha máskor. Ráadásul a sütési idő is alaposan lerövidül, hiszen a krumpli már félig megpuhulva kerül a sütőbe. Kipróbálod? És milyen feltéttel fogod tálalni? Fogyókúrásan, zöldségekkel, csirkével, vagy esetleg egy kis sült szalonnával, hogy még ízletesebb legyen az ebéded? Próbáld ki a mostanában a piacokra kerülő újkrumplival is, és ha megsült, szórj rá a só mellett egy kevés friss vagy szárított zöldfűszert. Ellenállhatatlan lesz az ízhatás!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.