FAZÉK

7 retró vacsora, amit a mai napig mindenki imád

Akármilyen csábítóak és egészségesek a reformkonyha újításai, azért egy jó kis retró vacsora mindent überel. A régi megszokott ízeknél nem tehet le finomabbat az asztalra a feleség.
címkék:
  • Szerző:

Egy jó kis retró vacsora bármikor jöhet! Bár egyre kevésbé divatosak ezek az ételek, sőt, sokan még az orrukat is húzzák rájuk, azért valljuk be, mégiscsak a régi idők könnyű és olcsó ételei melegítenek át a legjobban egy hosszú nap után. Hogyne, hiszen a retró vacsora mellé kellemes emlékek is járnak, így, ha ezeket tálalod a családnak, meghitt, nosztalgiázós beszélgetésre is számíthatsz. Szerencsére ezek a fogások pofonegyszerűek, és rendkívül olcsók is; mutatjuk a legjavát!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Köményes tojásleves

15 perc alatt elkészül, ecetes, savanykás ízére, no meg a finom pirított zsemlekockákra mindenki emlékszik.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 gerezdfokhagyma
  • 1 babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • 6 db tojás
  • 1 evőkanál ecet

Elkészítés:

  • Hevítsd fel az olajat, és pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát. Ha üveges, add hozzá a köménymagot, a pirospaprikát, a babérlevelet és a reszelt fokhagymát. Most sózd és borsozd.
  • Öntsd fel egy liter hideg vízzel, és míg melegszik, verj fel három tojást. Ha felforrt a víz, vedd közepesre a lángot, és folyamatosan csurgasd hozzá a felvert tojásokat. Ezután óvatosan üsd bele a maradék tojásokat. Figyelem, kevergetni ekkor már tilos, hiszen nem maradnak egyben a tojások! 5-6 percig főzd, majd vedd le a tűzről, és add hozzá az ecetet.

Tökfőzelék kaporral

Fotó: Ripost

A legtöbb gyerek ki nem állhatta; de felnőttként mindenki imádja a klasszikus tökfőzeléket. Tehetsz rá fasírtot, pörköltet, főtt tojást, de feltét nélkül is kiváló vacsora.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • fél kiló gyalult tök
  • 1 csokor friss kapor
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  • Az olajon vagy zsíron pirítsd aranybarnára a lisztet; vigyázz, hogy ne égjen meg! Öntsd hozzá a tejfölt, majd jöhet az apróra vágott kapor és a tök. Annyi vizet önts rá, hogy ellepje; majd ízesítsd sóval, és addig főzd, míg a tök megpuhul.

Tojásos nokedli salátával

Fotó: Ripost

Igazi klasszikus, ami fejes salátával az igazi! Utóbbit már lehet kapni a boltokban és a piacokon, így jöhet a nokedli-szezon!

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 6 db tojás
  • 1 dl víz
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

  • Készíts nokedlitésztát a lisztből és három tojásból, majd szaggasd forró, sós vízbe. Főzd egy percig az adagokat, majd szedd ki szűrőkanállal. Ha kész a nokedli, verd fel a maradék három tojást. Hevíts egy kevés zsiradékot egy serpenyőben, és ha forró, add hozzá a nokedlit. Alaposan keverd el, várd meg, hogy jól felforrósodjon; aztán keverd hozzá a felvert tojást.

Klasszikus retró-melegszendvics

Fotó: Ripost

Ez a retró vacsora mindenkinek ismerős: a kicsit odakapott, olvadt sajt, a pirult kenyér és az elmaradhatatlan ketchup íze a mai szendvicssütőkkel pótolhatatlan. Készítheted bolti szendvicskrémmel is, de alapvetően májkrémmel az igazi!

Hozzávalók:

  • 1 kis doboz májkrém
  • néhány szelet párizsi
  • 1 kiskanál mustár
  • reszelt sajt
  • ketchup

Elkészítés:

  • Darabold apróra vagy nyomkodd szét villával a párizsit, és keverd össze a májkrémmel. Keverd hozzá a mustárt, majd kend meg vele a kenyeret, majd szórd rá a reszelt sajtot. A sütő grill funkcióján, kb. 220 fokon pár perc alatt készre sül.

Könnyű tejbegríz

A gyerekek még ma is imádják ezt a finom, meleg finomságot; főleg, ha jól meg van szórva kakaóval. De lekvárral is szuper finom!

Hozzávalók:

  • fél liter tej
  • 6 evőkanál búzadara
  • 3 evőkanál cukor
  • kakaópor

Elkészítés:

  • Forrald fel a tejet, majd add hozzá a búzadarát és a cukrot. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzd addig, míg besűrűsödik. Kakaóporral tálald.

Paprikás krumpli kolbásszal

Fotó: Pixabay

Bográcsban az igazi, de a család nem fog tiltakozni, ha a gázon készíted el. Kovászos uborka és friss kenyér dukál hozzá!

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • pici kömény, só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  • Pirítsd üvegesre az olajon az apró kockákra vágott hagymát. Tedd hozzá a kockákra vágott krumplit, a karikákra vágott kolbászt és a pirospaprikát, majd sózd, borsozd. Annyi vizet önts rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt főzd puhára.

Szilvás gombóc

Fotó: Ripost

Pirított zsemlemorzsával és porcukorral mindenki imádta gyerekként. Bár most szilvát nem lehet kapni, a gyorsfagyasztott gombócot bármikor elkészítheted.

Hozzávalók:

  • fél kg gyorsfagyasztott szilvásgombóc
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 1-2 evőkanál olaj
  • porcukor ízlés szerint

Elkészítés:

  • Pirítsd aranybarnára az olajon a zsemlemorzsát, és húzd félre. Majd tegyél fel kb. két liter vizet a tűzhelyre, és ha forr, dobd bele a gombócokat. Újraforrástól számított egy-két percig főzd őket; majd ha feljönnek a víz tetejére, szedd ki szűrőkanállal, és dobd a pirított morzsába. Alaposan forgasd át a gombócokat, majd frissen, forrón porcukorral tálald.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?