Epres tejfölpiskóta a nyár első nagy dobása, ez a recept mindent visz
Berobbant az eperszezon, most érdemes venni ebből az édes gyümölcsből. Ez a süti villámgyorsan megvan, és még kezdő szakácsoknak is gyerekjáték elkészíteni; a vendégek pedig megnyalják utána a tíz ujjukat!
Az epres tejfölpiskóta elkészítése azoknak sem okoz gondot, akiknek kevés idejük van sütögetni: ez a finomság ugyanis mindössze 15 perc előkészületet igényel. A tészta majdnem olyan, mint a valódi piskótáé, ám kevesebb macerával jár a kikeverése, és a sütéskor sem annyira kényes. Most, hogy ezerrel terem az eper a földeken, érdemes ezzel a friss gyümölccsel megbolondítani! Az biztos, hogy akit megkínálsz vele, azonnal el fogja kérni a receptet. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes az epres tejfölpiskóta!
Hozzávalók:
3 db tojás
15 dkg porcukor
30 dkg tejföl
1 dl napraforgó olaj
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
30-40 dkg friss, érett eper
Elkészítés:
Alaposan tisztítsd meg az epret, és tedd egy szűrőbe. Tedd félre lecsöpögni, közben egy közepes tepsit kenj ki olajjal és lisztezd be.
A tésztához egy nagyobb tálba üsd bele a tojásokat, majd add hozzá a vaníliás cukrot, a porcukrot és a sót. Robotgéppel vagy habverővel addig keverd, míg habos és világos sárga nem lesz.
Utána add hozzá a tejfölt és az olajat, és alaposan dolgozd össze. Aztán tedd bele a sütőporral elkevert lisztet is. Keverd simára az egészet, és öntsd a tepsibe.
Szórd a tészta tejére az epreket; kiadósabb és mutatósabb, ha félbevágod a nagyobb szemeket.
Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon süsd, míg szép pirosas-barna nem lesz (körülbelül 20 perc). Ekkor egy hegyes késsel vagy tűvel nézd meg, átsült-e a közepe: szúrd a tésztába, majd húzd ki; ha semmi nem ragadt rá, akkor elkészült.
Tálalhatod a tetejére szórt porcukorral, eperlekvárral, de önmagában is mutatós és finom desszert. Ha diétásan akarod elkészíteni, cukor helyett édesítőszert használj. Az epret teheted a sütemény tetejére is, egy kis krémmel megbolondítva.