RETRO RÁDIÓ

Ezért kell celofánt tenni a lekváros üvegek kupakja alá

Ezért kell celofánt tenni a lekváros üvegek kupakja alá
Létrehozva2021. 07. 21. 09:20

Vannak, akik szerint teljesen felesleges a celofán a lekváros üvegre, ha kupakot is használsz. Pedig egyáltalán nem az; mutatjuk, mikor érdemes bevetned ezt a trükköt!

Örök vita a háziasszonyok között, kell-e celofán a lekváros üvegre, ha egyébként fedőt is teszel rá. Az egyik oldal szerint ez már elavult módszer, főleg azért, mert ilyenkor mindenképpen kell tartósítószer is a befőzéshez. Hiszen a szorosan záródó kupak, és az üvegben képződő vákuum tartósítja a lekvárt; ha celonfánt teszel a fedő alá, akkor légrés maradhat. Ám ez tévhit; nagyon sok háziasszony tesz el lekvárt kizárólag celofánnal, és tartósítószer nélkül sem romlik meg. Sőt, a celofán a lekváros üvegre sokszor kupak miatt kellhet...

Fotó: Pixabay.com

A nagykönyv szerint egy befőttesüveg-fedőt csak egyszer érdemes használni, különben a sérülések miatt megromolhat a lekvár. Elég egy kis lepattant zománc, egy rozsdafolt, vagy a kupak deformálódása, és máris bejutnak a kórokozók a finom, friss lekvárba. Ám főképp azok szerint, akik rengeteg lekvárt tesznek el, képtelenség, hogy minden szezonban új kupakokat szerezzenek be, és nem csak azért, mert drága mulatság: a különböző méretű fedők beszerzése ugyanis igencsak macerás. Ilyenkor kapóra jöhet egy kis celofán.

Fotó: Boros Valéria (Facebook – Vali hagyományos konyhája)

Ugyanis a befőttes gumival jó alaposan leszorított celofán nem hagyja, hogy a sérülésekből a szennyeződés a lekvárba kerüljön, így a romlás se következik be. Ám ha ezt a módszert használod, és általában a celofán használatánál nem árt egy kis extra elővigyázatosság.

Fotó: Pixabay.com

Az üvegek, a celofán legyen steril és makulátlan, a befőttes gumi pedig bivalyerős. Fordíts különös gondot a szárazdunsztra is: pakold tele meleget jól tartó régi kabátokkal, tollpárnákkal, hogy minél hosszabb idő alatt hűljenek ki a lekvárok. Amikor töltöd a lekvárt az üvegekbe, nagyon figyelj, hogy egy csepp se maradjon az üveg száján. Gumival duplán zárd le a celofánnal az üvegeket, és amilyen erősen csak tudod, csavard rájuk a kupakot. Arra nagyon figyelj, hogy az üvegek ne tudjanak feldőlni a dunsztban. Ezután már csak meg kell várnod, hogy kihűljenek; ha jó alaposan kibélelted a dunsztban a helyüket, ez akár két nap is lehet. Ezzel a módszerrel újra felhasználhatod a sérült kupakokat; de sokan ép, ám már egyszer használt fedők alá is tesznek celofánt, biztos, ami biztos.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.