RETRO RÁDIÓ

Így grillezz fóliában, és nem bánod meg

Így grillezz fóliában, és nem bánod meg
Létrehozva2021. 08. 01. 14:00

Javában tombol a kerti sütögetések szezonja, készülnek a finomabbnál-finomabb sültek. Érdemes bevetned az alufóliát is, hiszen mennyei ízeket varázsolhatsz vele; mutatjuk, hogyan használd!

Alufóliában grillezni mindenképpen érdemes, hiszen olyasmit is megsüthetsz a tűzön, amit nélküle nem lehetne: például a könnyen morzsolódó alapanyagokat, vagy azokat az ételeket, amiknek minél tovább kell a hő közelében lenniük, de nem szabad, hogy megégjen a külsejük. És akkor még az ízekről nem is beszéltünk: a fóliában fantasztikusan összeérnek az ízek, hiszen a fűszerek sokkal erősebben átjárják a húsokat, zöldségeket. Bár egyszerűnek tűnik, alufóliában grillezni nem csupán annyi, hogy becsomagolod a hozzávalókat: megvannak a fogásai, hogyan lesz a lehető legfinomabb az étel.

Fotó: Pixabay.com

1. Nem csak a krumplit érdemes!

Legtöbbször a kerti sütögetésnél a krumpli kerül az alufóliába, majd a parázsra; eszméletlen finom íze van, de az alufóliával grillezésben ennél jóval több lehetőség van. Ha a húsokat és a zöldségeket kis batyukba pakolva teszed a rácsra, akkor mindent átjárnak az ízek. Készíts vegyes batyukat: lazább szerkezetű húsokat, zöldségeket tegyél együtt a fóliába.

2. Jól kell elrendezni az alapanyagokat

A fóliabatyuknál fontos a mennyiség: ha nagyobb adagot csomagolsz be, akkor figyelned kell arra, hogy nem egyenletesen fognak sülni a fóliában, amelyik a szélén van, az hamarabb elkészül. Érdemes úgy elhelyezni őket, hogy alulra kerüljenek a nagyobb, hosszabb ideig sülő darabok – például a krumpli. Minden mást pedig ezek tetejére pakolj rá. Ha valami túl hosszú idő alatt készülne el, fel is darabolhatod.

Fotó: Pixabay.com

3. Nem mindegy, milyen a fólia

A kerti sütögetéshez jobb híján megteszi a sima konyhai alufólia is, ám ha lehet, használj inkább grillfóliát. Ez vastagabb, és kisebb az esélye, hogy kiszakad, sőt, jobban megtartja az alakját is. Ha nincs ilyened, akkor a sima fóliát két rétegben használd. Fontos, hogy mindig a fényes fele kerüljön kívülre.

4. Nem csak a ragadás miatt kell kikenni

Az alufóliát érdemes sütés előtt zsírral, olajjal vagy vajjal kikenni, hogy ne ragadjon bele a húsba vagy a zöldségbe; ám ezen kívül még egy előnye van ennek a lépésnek. A vajtól lágy, finom íze lesz a húsoknak, zöldségeknek, de ha tutira akarsz menni, használhatsz fűszervajat is. Az ilyen fóliában sült krumpli, kukorica, cékla után mindenki megnyalja a tíz ujját!

Fotó: Pixabay.com

5. Hús, zöldség, sajt és sör is kerülhet bele

Alufóliában grillezni nagyobb darab húsokat, a lazább, szétesésre hajlamos zöldségeket érdemes; nagy előnye, hogy így akár fűszerezett darált húst is a rácsra dobhatsz. A fűszerezés mellett tehetsz egy kevés folyadékot is a fóliába; de ez nem feltétlen kell, hogy víz legyen. Egy kevés bor vagy sör igazán pikáns ízt ad a húsoknak. Isteni finom a fóliában grillezett sajt is; ráadásul így egészen biztosan nem fog lefolyni a rácsra, ha megolvad. Grillezésre a lágyabb sajtok alkalmasak, de nem kell lemondanod a keményebb fajtákról sem: ezekből reszelhetsz a vegyes, zöldséges-húsos batyukba egy keveset.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.