Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.07.18.

A grillezés már a múlté, ez lett most a nagy divat

Nincs párja a szabadban sült, enyhén füstízű, omlós húsnak! Egyre többen hódolnak a kerti sütögetésnek; de még mindig kevesen tudják, mi a különbség a smokerezés és a grillezés között...

A smokerezés és a grillezés csupán abban hasonlít, hogy mindkettőt szabadtéren csinálják. Sokan minden kinti sütögetésre azt mondják, grilleznek, pedig a smokerezés, vagy a barbecue egy külön műfaj. Míg a grillen gyorsan és közvetlenül a parázs felett sülnek ropogósra a húsok, addig a barbecue-nál ez egy rendkívül összetett és hosszú folyamat. Ám aki akár csak egyszer is kóstolt már ily módon készült húst, azóta sem felejtette el az ízét.

Fotó: Shutterstock

Akárcsak a grillezés, a barbecue-zás is több ezer éves eljárás: már az ősidőkben is készítettek úgy sülteket, hogy egy földbe ásott gödörbe raktak tüzet, és arra tették a húst. Így a füst alaposan átjárta a húsdarabokat, és a végeredmény egy rendkívül omlós, füstös étel lett. Bár ma már nem gödörben sül a hús, azért az alapok megmaradtak: vagyis a smokerezés lényege, hogy a hús több órán át sül, alacsony hőfokon, és sütés közben a füst is dolgozik. Vastagabb húsokat, amiket nem lehet grillezni, csak így érdemes szabadtéren sütni.

Fotó: Shutterstock

A smoker sokkal több, mint egy sima grillrács: egy zárt eszközről van szó, amiben a füst alaposan át tudja járni a hússzeleteket. A mai barbecue-k őshazája az Egyesült Államok déli része, ahol a texasi olajláz alatt a dolgozók olcsón jutottak hozzá maradék vastag fémcsövekhez és hordókhoz; és ezekből smokereket készítettek. Sok sütő a mai napig henger formájú, és a sütés módja sem sokat változott azóta. Például nem mindegy, hogy milyen hús kerül a rácsra.

Fotó: Shutterstock

Grillezni leginkább tarját, csirkét és kolbászokat, steak húsokat érdemes; míg a smokerbe azok valók, amik vastagabbak, és legalább a húsz százalékuk zsír. Itt ugyanis órákon át sülnek a húsok, marhánál például nem ritka a 12-14 órás sütési idő, és ez alatt egy sovány hús borzasztóan kiszáradna. Dagadó, lapocka, oldalas és tarja egyaránt jó, vagy akár a marhaszegy is.

Fotó: Shutterstock

A barbecue-zás során a sütési hőmérséklet legfeljebb 110-120 Celsius fok, és, hogy mennyi ideig tart, azt az mondja meg, milyen húst teszünk a rácsra. Ez a sütögetés sokkal több időt és türelmet igényel, de aki szereti az omlós, szaftos, különleges sülteket, annak érdemes megpróbálkozni vele.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő, hogyan szállította rakományát egy autó a 3-as úton, ilyet még a Magyar Közútnál se láttak - videó

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

hirtv.hu

Megfenyegette egy baloldali aktivista a kormánypárti képviselőket a Parlamentben

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet