Létrehozva: 2015.06.20.

A meggykompót 3 új arca. Készítsd sütőben cukor nélkül, vagy ecettel

Sok éve ugyanúgy csinálod a meggybefõttet? Ne ragaszkodj a rutinhoz, hiszen a sütõben, ecettel, vagy cukor nélkül és készíthetsz ilyen finomságot!

Szerző Horváth Gabi

A legegyszerűbb, cukormentesen:

Nem kell mást tenned, mint a cseresznye, meggy szárát kiszedni. A gyümölcsöket tedd azonnal 5-7 dl-es üvegekbe és eressz rájuk vizet, úgy, hogy a folyadék ellepje. Ezután egy nagy fazék vízbe állítsd bele egymás mellé az üvegeket, úgy, hogy a tető már rajta van, de nem húztad még teljesen rá. A víz pedig nagyjából háromnegyedig érjen az üvegnek. Végül forrald fel együtt az egészet, és ha már a gyümölcslé is és 3-4 perce intenzíven bugyogott, óvatosan egy konyharuhával emeld ki az üvegeket. Most szorítsd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefelé pár percre a kompótokat. Ha kihűlt, már mehet is a kamrába.

Nagyon finom lesz a meggy, cseresznye, őszibarack, alma, körte, birs is ezzel a módszerrel.

Sütőben:

Ugyanezzel a módszerrel a sütőben is „süthetsz” meggybefőttet: az üvegbe tett és vízzel felöntött gyümölcsöket állítsd be egy tepsibe, amelybe vizet töltöttél. A víz az üvegek háromnegyedéig érjen. A sütőt állítsd be 100-150 Celsius-fokra, és addig „süsd” az üvegeket, amíg fel nem forr a gyümölcslé, és nem bugyog 3-4 percig. Hagyd a sütőben kihűlni, és máris mehet a kamrába! Ha kicsit krémesebb állagot szeretnél, a gyümölcs egy részét botmixerrel összetörheted, mielőtt az üvegbe tennéd.

Boros változat felnőtteknek:

Egy kiló meggyet főzz össze 2 evőkanál cukorral vagy nyírfacukorral, és 2 dl jó minőségű vörösborral, pl. Marsalával. Tehetsz bele pár szem szegfűszeget, kevés fahéjat, vagy csillagánizst is. Ha még pikánsabb ízekre vágysz, a bor helyett használhatod 1,5 dl narancslé és 0,5 dl rum keverékét is.

Főzés nélkül, ecettel:

2 kiló meggyet keverj össze fél kiló cukorral vagy nyírfacukorral, és egy-két evőkanál ecettel. Két napig hagyd érlelődni, időnként keverd át. Az üvegek aljára tegyél egy egész pici szalicilt, és szedd bele a meggyet. A tetejét finoman szintén hintsd meg szalicillel. Zárd le az üvegeket, és már mehetnek is a kamrapolcra.

 

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk