Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.24.

Ezért idd a kávét citrommal, döbbenetes lesz a hatás

Elsőre bizarr párosításnak tűnik, de hidd el, jó hatású. Próbáld ki a citromos kávét!

Szerző Horváth Gabi

A citromos kávé hívei szerint ez a „koktél” segít a zsírégetésben, enyhíti a fejfájást, és jót tesz a bőrnek. A kávé és a citrom külön-külön is jó hatású, együtt azonban hatványozottan tesznek jót a szervezetnek.

Fotó: Pixabay.com

Az eredeti recept szerint egy bögre, vagyis 2,5 dl amerikai stílusú, hosszú kávét kell összekeverni 1 citrom levével. Így ugyanis kombinálhatod a két ital jó hatását. A kávé és a citrom is tele van antioxidáns hatású vegyületekkel, amelyek védelmet nyújtanak a testednek a szabad gyökök ártalmas hatása ellen.

A pörkölt kávéban több mint ezerféle bioaktív anyag van, ezek közül a legfontosabb az élénkítő hatású koffein és a klorogénsav. Egyes kutatások szerint mindkettő rákmegelőző hatással bír. A kávét a 2-es típusó cukorbetegséget megelőző hatással is kapcsolatba hozták, és egyes vizsgálatok szerint a szív- és érrendszeri betegségek, a májbetegségek, a depresszió, valamint az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzésében is segíthet. A koffein a zsírégetést is támogatja.

A citrom kiváló C-vitamin és antioxidáns hatású flavonoid-forrás, ez utóbbi szintén rákmegelőző hatással bír. A C-vitamin az immunrendszer működését támogatja, ezen kívül az antioxidáns hatású vegyületekkel együtt segíthet a szív- és érrendszeri betegségek kivédésében.

Fotó: Pixabay.com

És hogy mit csinál együtt a két ital? Egyes tanulmányok szerint segíthet a felesleges testzsír eltávolításában, mégpedig úgy, hogy az anyagcsere sebességében fontos szerepet játszó barna zsírszövet működését támogatja, ezáltal pedig gyorsítja az anyagcserét. Ez a hatás azonban elsősorban a kávé koffeintartalmának köszönhető. A citrom annyiban erősíti ezt a hatást, mint ha a kávé után meginnál egy csésze citromos vizet.

Egy másik hír szerint a citromos kávé segíthet legyőzni a fejfájást. A kávé, bár egyeseknél, különösen citrommal együtt fogyasztva erősítheti is a fejfájásos tüneteket, másoknál, érösszehúzó hatásának köszönhetően valóban enyhíti a fejfájást. Sajnos az, hogy te melyik csoportba tartozol, csak kipróbálás útján dönthető el. Ez a hatás is főként a kávé koffeintartalmának köszönhető, ezt erősíti a citromlé C-vitaminjának frissítő hatása. De ha nem ízlik a citromos verzió, fejfájás esetén egyszerűen igyál egy hagyományos kávét, az is segíthet.

Fotó: pixabay.com

A kávé és a citrom antioxidáns-tartalma együtt különösen jót tesz a bőrnek. A kétféle antioxidáns együtt segít megelőzni és megszüntetni a bőr kiszáradását, kisimítja a bőrt, és helyreállítja annak védő funkcióját. A citrom C-vitamin tartalma serkenti a bőrt feszesen tartó kollagén termelődését, és segít a bőrnek, hogy helyreállítsa a napfénytől származó károsodásokat. Ezek a hatások egyébként akkor is érvényesülnek, ha külön fogyasztod a kávét és a citromlevet. Összekeverni őket az izgalmas ízkombináció, és a dupla antioxidáns-adag miatt lehet érdemes. Kipróbálod?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek