MEDICINA

Meghökkentő tudomány: Eszméletlen mi derült ki a kávéról

Nem csupán arra jó, hogy adjon egy hatalmas energialöketet reggel. Egy kutatás döbbenetes egészségi hatást mutatott ki, amire még a leglelkesebb kávéimádók sem gondoltak...
  • Szerző:

Jót és rosszat egyaránt lehet hallani a kávéról: nagy mennyiségben függőséget okozhat és árt a keringési rendszernek, ugyanakkor nem csupán ébren tart, de kisebb mennyiségben visszafogja a daganatos betegségek, a cukorbetegség és a májkárosodás veszélyét. Arra eddig senkin nem gondolt, hogy hatással lehet a csontsűrűségre is. Egy hongkongi kutatás most ezt állítja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

A kutatásban a rendszeres kávéfogyasztókat vizsgálták a Hongkongi Egyetemen; nem csupán azt, hogy milyen gyakran fogyasztják a frissítő italt, de azt is, hogy mennyire vannak kitéve a csontritkulás veszélyének. Az 564 fő részvételével készült felmérés során a kutatók megállapították, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknak magasabb a csontsűrűségük.

Fotó: Pixabay

Sokak szerint azonban nem teljesen megbízható az eredmény, hiszen kis létszámú csoportot vizsgáltak, ráadásul a kávézási szokásokat bemondásra írták össze a kutatók; de ennek ellenére a tudományos világ, no meg a kávéimádók felfigyeltek rá. Ugyanis egyre több pozitív hatást fedeznek fel, ami a feketének köszönhető. Így valószínűleg folytatódnak a vizsgálatok, vajon tényleg jó hatással van-e a csontsűrűségre a keserű ital.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?